Hibridni model na svom vrhuncu: Čak 88 posto radnika to smatra najbitnijim benefitom

Lokalni fleksibilni uredi će, kažu stručnjaci, vrlo vjerojatno postati najpopularnija vrsta ureda u skorijoj budućnosti

FOTO: IWG

Oko 28,2 posto radnika u svijetu radi prema hibridnom modelu, govore najnoviji podaci za 2023. godinu. Hibridni model rada omogućuje zaposlenicima da se u uredskom okruženju profesionalno povežu i surađuju s kolegama, i u sjedištu same tvrtke, i u lokalnim fleksibilnim uredima, i iz udobnosti vlastitoga doma.

Djelomični ili potpuni rad od kuće jedna je od posljedica pandemije otprije četiri godine, a čini se da će ipak biti dugoročna. Tada je došlo do promjene perspektiva ne samo poslodavaca, već i radnika.

Shvatili su da ne moraju provoditi pet dana u sjedištu kako bi uspješno obavljali svoj posao, već da to mogu raditi i iz obližnjeg fleksibilnog uredskog prostora i iz udobnosti vlastitoga doma.

IWG je tvrtka koja se bavi pružanjem fleksibilnih prostora za rad. Trenutno imaju više od 4000 ureda u više od 120 zemalja diljem svijeta. U njihovim uredima radi više od osam milijuna ljudi, među kojima su i zaposlenici Microsofta, PayPala, Disneyja, Spotifya, Ubera i Samsunga.

Dobrobit zaposlenika u prvom planu

Upravo je mogućnost hibridnog rada postala najbitniji benefit radnicima prilikom odabira novog posla. U istraživanju koje je proveo IWG, svjetski lider u pružanju rješenja za hibridan način rada, 88 posto zaposlenika je to potvrdilo.

S time se slažu i stručnjaci za ljudske resurse. Čak 95 posto stručnjaka smatra da je hibridan model rada efikasan alat prilikom zapošljavanja. Posljedica je to pandemije, nakon koje je u prvom planu dobrobit zaposlenika.

Istraživanje Deloittea je tako pokazalo da poslodavci mogu očekivati zaradu od pet dolara, odnosno 4,60 eura za svaki utrošeni dolar ili 0,92 eura na inicijative za zdravlje i dobrobit zaposlenika.

Samo prilikom prelaska na hibridan model rada, radnici godišnje dobiju dodatnih 71 sati sna, odnosno tri dana. Razlog tomu je činjenica da više ne moraju na dnevnoj bazi sate provoditi na dugim putovanjima do sjedišta.

Novi alati za rad od kuće

Kako bi hibridni rad glatko funkcionirao, potrebno je osigurati da radnici imaju jednake uvjete kao što bi ih imali u sjedištu. To prvenstveno znači osiguravanje kvalitetnih uređaja za rad, odnosno kompjutera ili laptopa, mobitela i stabilne internetske veze.

Posebno je u tim slučajevima privlačna opcija lokalnih fleksibilnih ureda koji su geografski puno bliži samim radnicima, a s druge strane osiguravaju profesionalnu atmosferu koja je karakteristična za glavno sjedište svake tvrtke. Sve je to moguće pronaći u fleksibilnim IWG uredima.

Jednom kad je osiguran hardware aspekt, potrebno je usredotočiti se na software kako bi svi radnici mogli efikasno surađivati, čak i kad nisu na istoj lokaciji. Postoji nekoliko različitih programa, ali svakako je potrebno imati mail koji funkcionira, cloud kojemu svi mogu pristupati i chat aplikaciju za trenutačnu komunikaciju.

Primjeri takvih aplikacija su Outlook i Gmail za mail, OneDrive i Google Drive za cloud te Slack i Google Workspace za chat. Uz sve to, za rad od kuće potrebno je imati i aplikaciju preko koje će se moći pratiti pojedini zadaci svakog zaposlenika poput Mondaya ili Trella.

Direktna poveznica između produktivnosti i blagostanja

Najbitnija prednost hibridnog rada je što radnicima nudi najbolje od oba svijeta, osiguravajući kombinaciju suradnje uživo i uživanje blagodati rada na daljinu. IWG-ovo istraživanje pokazalo je da se skoro svi direktori za ljudske resurse slažu da postoji direktna poveznica između produktivnosti i blagostanja radnika, kao i broja dana provedenih u sjedištu ili lokalnom fleksibilnom uredu.

Bez obzira na to koliko bila velika ili mala tvrtka, stručnjaci za ljudske resurse smatraju da je tri dana u uredu tjedno idealna brojka. Francesca Peters, direktorica ljudskih resursa u IWG-u, istaknula je da je rad u uredu jednako bitan u hibridnom pristupu koliko i rad od kuće.

“To je zato što rad u uredu nudi mogućnost komunikacije s kolegama i istomišljenicima ne samo na ekranu već i u stvarnom životu, bilo to u glavnom uredu ili nekom manjem, lokalnom prostoru”, kaže.

Kao rezultat snažne potražnje za radom u blizini, lokalni fleksibilni uredi postaju iznimno popularni. Istraživanje koje su proveli nad radnicima koji pripadaju generaciji Z, koja će već u 2025. godini činiti više od četvrtine radne snage, pokazala je da ih čak 85 posto želi raditi u blizini svoga doma.

Osiguravanje ureda

IWG u svojoj lepezi usluga nudi rješenja poput coworking prostora, soba za sastanke i privatnih ureda. Potpunu fleksibilnost nude sa svojim programom Membership koji istovremeno nudi pristup tisućama radnih prostora diljem svijeta.

U sklopu tog programa imaju četiri različite opcije – Business lounge membership, Coworking membership, Office membership i Collaborative membership.

Svaki od programa prilagođen je raznim potrebama poslodavca i radnika, kao i plan plaćanja. U pitanju može biti jednokratna, dnevna pomoć, kao i dugoročno rješenje za uspješnu prilagodbu novim trendovima na tržištu rada.


Sadržaj nastao u suradnji s IWG-om.