Tijekom renovacije doma mnogi zaboravljaju na ovaj vrlo važan korak koji može utjecati na zdravlje. Imamo detalje

Problem vlage i plijesni neće spriječiti redovito čišćenje, već isključivo implementacija visokokvalitetnih ventilacijskih sustava

FOTO: Pexels

Rušenje zidova, prekrajanje tlocrta i odabir boja i namještaja najčešće su asocijacije kad je u pitanju renovacija kuće ili stana. Ipak, fokusirajući se isključivo na estetiku doma, mnogi pritom zaboravljaju na ozbiljne prijetnje.

Glavni bi ciljevi renovacije morali biti funkcionalnost kuće ili stana, kao i sigurnost i energetska učinkovitost. Promjenom stolarije, kao i poboljšanjem fasade potonje se može postići, no u tom je kontekstu izrazito važan i ventilacijski sustav.

Naime, često su strukturni i estetski aspekti u fokusu renovacije, zaboravljajući pritom na potencijalne probleme koje može uzrokovati vlaga u stanu. Konkretnije, nekvalitetan protok zraka posljedično može dovesti do pojačane vlage u zraku, što pak utječe na pojavu plijesni na zidovima i oko rubova prozora.

Mnogi reagiraju prekasno

Često tek tada, kada uoče posljedice nekorištenja ventilacijskih sustava, ljudi pokušavaju reagirati, stružući zidove u nadi da će ukloniti gnjusne pljesnive mrlje s površina.

Riječ je o poprilično upornim živim mikroorganizmima koji se manifestiraju u obliku crnih ili zelenih mrlja. Iako izgledaju jako ružno, nije riječ samo o estetskom problemu. Naprotiv, plijesan može uzrokovati niz različitih zdravstvenih tegoba, uključujući alergije, respiratorne probleme i slično.

Uzroci problema često su višestruki, od nedostatka odgovarajuće izolacije i ventilacije do loše hidroizolacije i korištenja loših materijala. Svjesnost o potencijalno opasnim čimbenicima te primjena odgovarajućih preventivnih mjera ključni su kako bi se osiguralo zdravo i sigurno okruženje unutar doma. Krenimo redom.

Svaki ukućanin ima kontrolu

Mnogi misle da je pojačana vlaga u zraku rezervirana isključivo za stanove u suterenima, kao i u kupaonicama te kuhinjama, no to jednostavno nije istina. U potencijalnoj su opasnosti sve površine u našem domu.

Pri tome, problem vlage i plijesni neće spriječiti ni redovito čišćenje tih istih površina, već isključivo implementacija visokokvalitetnih ventilacijskih sustava. U tom je kontekstu važno istaknuti da su centralni sustavi stvar prošlosti te da ih zamjenjuju decentralizirani sustavi.

Riječ je o sustavu s rekuperacijom koji se razlikuje od centralnog ponajprije po načinu ugradnje, koja je znatno brža i jednostavnija. Dodatno, decentralizirani sustavi rade na principu “od sobe do sobe”, što znači da svaki ukućanin ima kontrolu nad protokom zraka, temperaturom i brzinom ventilacije u svakoj sobi posebno.

Drugim riječima, za razliku od tradicionalnih centraliziranih sustava, koji se oslanjaju na jednu jedinicu za klimatizaciju cijele zgrade, ovdje svaka soba ima svoju ventilacijsku jedinicu koja izravno dovodi svjež i odvodi ustajao zrak.

Najbolji ventilacijski sustav u Europi LUNOS
Ugradnja je brza i jednostavna Lunos

Ventilacijski sustav dolazi s filtrom za pelud

Ipak, valja istaknuti da ovakav sustav ne sprječava samo pojavu vlage i plijesni u stanu, već se učinkovito bori i s povećanim vrijednostima CO2 u prostorima, kao i nedostatkom kisika i lošom kvalitetom zraka.

Upravo zbog toga važno je koristiti kvalitetne sustave, poput I-VENT-a tvrtke LUNOS, najboljeg ventilacijskog sustava u Europi koji koristi više od 50 posto manje energije za vlastiti rad u odnosu na centralizirane sustave.

Uz to, tiši je, znatno jeftiniji u kontekstu dugoročnog ulaganja, a ne zahtijeva ni dodatne troškove održavanja, budući da ima dulji životni vijek. Dodatna je prednost činjenica da sadrži poseban filtar za pelud, što je idealno rješenje za alergičare. Pri tome, filtri su lako dostupni za čišćenje ili zamjenu bez stručne pomoći.

Dodatno, valja istaknuti da LUNOS decentralizirani sustav ne zahtijeva ugradnju ventilacijskih kanala koje je potrebno čistiti, što ga čini pogodnim za novogradnju i adaptaciju.

Za uživanje bez buke

Pri tome, decentralizirane ventilacijske jedinice dizajnirane su za tihi rad, stvarajući mirno i neometano unutrašnje okruženje. Na ovaj način možete se pozdraviti sa stalnim zujanjem centraliziranih sustava i tako uživati u prostoru bez buke.

Ovakvi sustavi troše iznimno malo energije, štedeći pritom 30 posto više energije u odnosu na prozračivanje prostora klasičnim otvaranjem prozora. Na ovaj način, nema rashlađivanja doma u vrijeme zimskih mjeseci, kao ni ulaska nepotrebne vrućine ljeti. Paralelno, zrak ostaje čist i svjež.

Za više informacija i dogovor za besplatan izvid ispunite kontakt obrazac ili nazovite direktno na 01 4816 581 za vrijeme radnog vremena. Ljubazno osoblje uputit će vas u svaki korak.

Lunos