Što je Europska kartica zdravstvenog osiguranja i gdje se može koristiti?

Izdavanje kartice u prosjeku traje osam dana. Ako vam se žuri i za to postoji rješenje, evo detalja

FOTO: HZZO

Planirate li kraći vikend izlet u neku od europskih metropola ili pak ljetovanje na nekoj od čarobnih mediteranskih plaža, prije polaska svakako izradite Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Naime, ako zatrebate liječenje u bilo kojoj zemlji EU, postupci plaćanja i povrata troškova mogli bi biti jednostavniji ako predočite svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

U nastavku teksta pojašnjavamo što je Europska zdravstvena iskaznica, koliko traje, kako se podnosi zahtjev za karticu, koliko se čeka Europska zdravstvena iskaznica, kao i koje troškove liječenja pokriva, a koje ne pokriva.

Što je Europska zdravstvena iskaznica?

Europska zdravstvena iskaznica je besplatna kartica koja omogućuje pristup medicinski nužnim javnim zdravstvenim uslugama za vrijeme privremenog boravka u bilo kojoj od 27 zemalja Europske Unije, te Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Švicarskoj ili Ujedinjenoj Kraljevini uz uvjete i troškove (u nekim zemljama besplatno) jednake onima koje imaju osobe osigurane u toj zemlji.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja koristi se izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga, pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da ste osigurani u državi boravka. To znači da postoji mogućnost da pacijent možda mora osobno snositi iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participaciju), ako se participacija naplaćuje u državi boravka za zdravstvene usluge koje su osobi pružene.

Što ako nemate Europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Ako nemate Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u nekim će vas zemljama možda liječiti kao privatnog pacijenta, pa će vam liječenje čak i u javnim ustanovama možda biti naplaćeno po cjeniku za privatne pacijente.

No, po povratku doma možete tražiti povrat troškova od svojeg zavoda za zdravstveno osiguranje. To se odnosi i na javne i na privatne pružatelje zdravstvenih usluga.

Međutim, uvjeti će se razlikovati:

  • dobit ćete povrat troškova samo za liječenje na koje biste imali pravo kod kuće
  • dobit ćete povrat troškova samo do cijene tog liječenja u domovini, što može biti manje od iznosa koji ste platili za to liječenje

S europskom karticom zdravstvenog osiguranja možete se liječiti i zatražiti povrat troškova pod istim uvjetima kao i državljani zemlje u kojoj boravite. Ako je liječenje koje vam je potrebno besplatno za domaće stanovništvo, nećete ga morati platiti.

Ako liječenje pak morate platiti, možete zatražiti povrat troškova od nacionalnog zavoda zemlje u kojoj se liječite dok ste još tamo i dobiti ga izravno od njega ili ga zatražiti od svojeg zavoda za zdravstveno osiguranje kad se vratite kući.

Dakle, troškovi se nadoknađuju u skladu s cjenikom i pravilima zemlje u kojoj ste se liječili. To znači da ćete dobiti povrat pune cijene liječenja ili ćete morati platiti participaciju u skladu s pravilima zemlje u kojoj ste se liječili. Druga je mogućnost da vaš zavod za zdravstveno osiguranje odluči nadoknaditi ukupni trošak u skladu s vlastitim pravilima.

Svaka zemlja Europske Unije ima barem jednu nacionalnu kontaktnu točku kojoj se možete obratiti za pitanja o povratu troškova liječenja. Obrazac na kojem možete pronaći detaljnije informacije za svaku zemlju možete pronaći klikom na ovaj link.

europska kartica zdravstvenog osiguranja
Camilo Jimenez/Unsplash

Kako se dobiva Europska kartica zdravstvenog osiguranja?

Zahtjev za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja mogu podnijeti sve osobe koje imaju utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju. Zahtjev možete podnijeti klikom na ovaj link ili osobno u nadležnom regionalnom uredu ili područnoj službi HZZO-a. Europska kartica zdravstvenog osiguranja preuzima se na lokaciji HZZO-a koju ste naveli prilikom podnošenja zahtjeva.

Koliko se čeka Europska zdravstvena iskaznica?

Europsku zdravstvenu iskaznicu možete osobno preuzeti u roku od 8 dana od dana predaje zahtjeva. Osobe koje moraju hitno na put i nemaju vremena čekati osam dana za izdavanje kartice, mogu se javiti u svoj regionalni ured ili područnu službu HZZO-a gdje će dobiti Certifikat koji privremeno zamjenjuje karticu. Dakle, certifikat možete koristiti umjesto kartice samo tijekom trajanja tog određenog putovanja.

Koliko vrijedi Europska zdravstvena iskaznica?

Europska kraticu zdravstvenog osiguranja u pravilu vrijedi tri godine.

Europsku zdravstvenu iskaznicu možete podići na redomatu

Ako vam se jako žuri, Europsku karticu zdravstvenog osiguranja možete izraditi u jednom danu, na redomatu, a za to vam je potrebna zdravstvena iskaznica ili pak osobni identifikacijski broj (OIB) ili matični broj osiguranika (MBO). Cijeli postupak izrade traje tek nekoliko sekundi.

Europska zdravstvena iskaznica automati se nalaze:

  • u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12
  • u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14
  • u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1
  • u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1

Što ako izgubite karticu?

Gubitak ili krađu kartice potrebno je odmah prijaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Prilikom gubitka ili krađe kartice, izdaje se Certifikat koji privremeno zamjenjuje Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Što pokriva Europska zdravstvena iskaznica?

Europska zdravstvena iskaznica korisnicima omogućuje korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne. Točnije, kartica pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove u inozemstvu kaže da se ne može odgoditi do pacijentova planiranog povratka u Hrvatsku.

U slučajeve neodgodive zdravstvene zaštite spada i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje kao što je primjerice kontrola visokog tlaka. U tu kategoriju spada i zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod.

Također, u neodgodive zdravstvene usluge spadaju i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no radi korištenja tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati, napominju iz HZZO-a.

europska kartica zdravstvenog osiguranja, europska zdravstvena iskaznica
Olga Kononenko/Unsplash

Što ne pokriva Europska kartica zdravstvenog osiguranja?

Mnogi se ljudi pitaju treba li im uz Europsku karticu zdravstvenog osiguranja i putno osiguranje. Prema informacijama na službenim stranicama HZZO-a stoji da ta kartica nije alternativa putnom osiguranju.

Dakle, ova kartica nije putno osiguranje i ne pokriva troškove zdravstvene zaštite korištene kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga kao ni putne troškove prilikom povratka u Hrvatsku, a nakon nastanka osiguranog slučaja.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, kao ni zračni prijevoz natrag u domovinu. Ne pokriva ni troškove planiranog liječenja kao što je primjerice ciljani odlazak u inozemstvo kako biste rodili, kao ni ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga se uz Europsku karticu zdravstvenog osiguranja preporučuje uplatiti i odgovarajuće putno osiguranje.

Zaključno, Europska kartica zdravstvenog osiguranja:

  • nije alternativa putnom osiguranju
  • ne pokriva nikakve troškove privatnog liječenja
  • može se upotrebljavati samo za liječenje kod pružatelja zdravstvenih usluga koji su dio javnog sustava
  • ne pokriva troškove povratka u domovinu ili izgubljene ili ukradene imovine
  • ne pokriva troškove planiranog liječenja u drugoj zemlji EU
  • ne predstavlja jamstvo za besplatnu uslugu zato što se zdravstveni sustavi razlikuju od države do države, u drugoj zemlji možda ćete morati platiti usluge koje su vam kod kuće besplatne
  • se ne može upotrijebiti za spašavanje ili povratak u domovinu: za pokrivanje troškova prijevoza kući nakon što ste se ozbiljno razboljeli ili doživjeli nesreću tijekom boravka u drugoj zemlji EU

Detalje o pravima korištenja Europske kartice zdravstvenog osiguranja po državama EU saznajte klikom na ovu stranicu.