Jasno je zašto Plenković postaje nervozan: sve više HDZ-ovaca shvaća da je on prepreka njihovom ostanku na vlasti

HDZ-ovci su očekivali raskole u drugim strankama, a pukotine se zasad najjasnije vide - kod njih

FOTO: Pixsell

S jedne strane je Plenković i suradnja sa SDSS-om, a s druge Anušić i maksimalno razumijevanje za stav DP-a o stranci iz koje dolaze svih zastupnici srpske nacionalne manjine

Razlika je bila dramatična. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je iz Bruxellesa opoziciju još jednom nazivao političkom sramotom, bijesno sugerirajući kako su dosad “teški izborni gubitnici” Peđa Grbin i Zoran Milanović odavno trebali dati ostavke. Isti dan, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić je, upitan o tome što ako se Domovinski pokret dogovori sa SDP-om i ostalima oko saborske većine, samo slegnuo ramenima: “Ako nađu zajednički stav i strategiju ili cilj, okej”, dodavši da su te dvije stranke, iz njegove perspektive, ipak nespojive.

Odnos prema mogućnosti, koliko god ona tanka bila, da se završi u opoziciji jasno pokazuje razliku u odnosu prema demokraciji između dva trenutno najmoćnija čovjeka u HDZ-u. Čak i sitna perspektiva gubitka vlasti Plenkovića baca u gnjevni trans nezaustavljivog ega. Anušić slegne ramenima i kaže okej.

“Svi moraju razumjeti”. Svi

No, ta razlika je u ovom trenutku za njihovu stranku i mogućnost sastavljanja nove parlamentarne većine i Vlade daleko manje bitna. Ključna je ona u odnosu prema zahtjevu DP-a za sudjelovanjem SDSS-a u vlasti, a čini se da je ona još dramatičnija.

Dok se Plenković ne želi odreći kičme svoje dosadašnje politike u kojoj su manjine činile dio vlasti, Domovinski pokret se ne želi odreći svog temeljnog zahtjeva – da SDSS ne može u vladajuću većinu ni u kojem obliku. Za razliku od Plenkovića, za Anušića je i taj zahtjev – okej, štoviše kazao je kako “u ovom trenutku moraju svi razumjeti da je to stav DP-a od kojeg oni neće reterirati”. Svi.

Gdje su raskoli?

Zanimljivo, nakon desetak dana pregovora čini se da se napukline javljaju na mjestima na kojima ih se dosad i nije očekivao. U prvim analizama se računalo da je HDZ plus DP plus dio zastupnika nacionalnih manjina (bez SDSS-a) najsigurniji put do većine. Osam zastupnika manjina je, međutim, zasad ostalo jedinstveno.

Zatim se špekuliralo da bi se DP mogao raskoliti. Računalo se koliko bi ljudi otišli s Marijom Radićem, a koliko s Ivanom Penavom. S Radićevim dijelom bi, pak, dalje je išao scenarij, HDZ lakše i brže oformio većinu. Zasad ništa ni od toga, štoviše, Domovinski pokret u ovom trenutku djeluje jedinstvenije nego prije tjedan dana.

Pikiralo se i na rasulo u Fokusu, na barem jednog od dva zastupnika s Nezavisne liste Matije Posavca, pa čak i na raskol između IDS-a i njihovih birača odlaskom zastupnika te stranke prema HDZ-u. Ništa se od toga nije dogodilo, a izjave svih aktera daju do znanja da se neće ni dogoditi.

Odstupnica je spremna

Jedino gdje se u ovom trenutku vidi jasna crta razdvajanja je upravo – HDZ. S jedne strane je Plenković i suradnja sa SDSS-om, a s druge Anušić i maksimalno razumijevanje za stav DP-a o stranci iz koje dolaze svih zastupnici srpske nacionalne manjine. Nema sumnje da će, kako se pregovori budu oduživali, Plenković bivati sve nervozniji. Jer je u situaciji u kojoj nije bio niti jednom u ovih osam godina, da mora raditi kompromise s onim što je isticao kao svoje temeljne političke vrijednosti. Zapravo, kvragu, da mora nekog doista – poslušati.

Jer, svakim danom koji bude prošao bez formiranja barem većine u Saboru, u HDZ-u će sazrijevati razmišljanje po kojem tu stranku od još četiri godine vlasti dijeli upravo – Andrej Plenković. Za dosadašnjeg premijera to ne da nije dobra, nego je vjerojatno najnepovoljnija od svih pozicija. Iz te perspektive, neočekivano prvo mjesto na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament djeluje ne samo kao prečica do neke visoke funkcije u EU administraciji. Nego i kao odstupnica, za zlu ne trebalo.