Kako su se iz Dinama izvlačili milijuni bez da je itko išta posumnjao? Nastavljeno suđenje Mamićima, računovotkinja otkrila nove detalje

Suđenje se nastavlja 13. svibnja

23.04.2024., Osijek - Na Zupanijskom sudu u Osijeku nastavlja se sudjenje braci Mamic i ostalim za izvlacenje novaca iz Dinama. Ivona Brncic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima, u aferi “Dinamo 2” svjedokinja Ivona Brnčić u utorak je kazala da joj nije poznato je li netko od optuženika tražio osnivanje tvrtki u inozemstvu, putem kojih se, prema optužnici Uskoka, izvlačio novac iz zagrebačkog nogometnog kluba.

U iskazu na osječkom Županijskom sudu Brnčić je kazala kako je radila kao računovotkinja u zagrebačkoj tvrtki Legal Business Consultants, koja se, na inicijativu svojih klijenata, bavila osnivanjem trgovačkih društava u inozemstvu, a nadređeni su joj bili optuženici Sandro Stipančić i Igor Krota.

Pojašnjava kako su osnivali tvrtke u Velikoj Britaniji, Cipru, Hong Kongu, te putem poslovnih partnera, koje su imali u tim državama, pratili njihovo poslovanje te ispunjavanje zakonskih obaveza oko poreznih davanja. Nije joj poznato je li netko od optuženika tražio osnivanje tvrtki u inozemstvu, jedino je u prostorijama tvrtke u Zagrebu, kako je kazala, viđala Zdravkovog sina Marija Mamića.

Nije viđala fakture poslane NK Dinamu

Na upite Uskoka kazala je da ne zna jesu li optuženi Sandro Stipančić i Igor Krota bili vlasnici nekih inozemnih trgovačkih društava te da nije viđala fakture koje bi ove tvrtke ispostavljale NK Dinamu.

Poznata joj je tvrtka “Real Sports Management” iz Londona, ali ne i njezina faktura prema Dinamu te tvrtka Wang Corporation iz Hong Konga. Brnčić kaže kako ne zna na čiju su inicijativu te tvrtke osnovane, osim da se o poslovanju tvrtke iz Hong Konga brinuo Krota.

Svjedokinja je kazala da joj nisu poznata strana trgovačka društva “Rasport Management”, “Sports Marketing Promotions”, “Digisport” i “Prestige Service Group”, koja se u optužnici Uskoka spominju kao tvrtke, čiji su osnivači ili odgovorne osobe bili okrivljenici, a koje su NK Dinamu ispostavljale račune o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, s ciljem izvlačenja novca iz kluba.

Suđenje se nastavlja u svibnju

Brnčić tvrdi da su poslovne knjige za tvrtke osnovane u inozemstvu vodili njihovi partneri u zemljama gdje su tvrtke i osnovane, a bili su zaduženi i za izradu završnih izvješća te predaju istih nadležnim tijelima. Suđenje se nastavlja 13. svibnja.

U aferi “Dinamo 2” za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Podijelili novac koji su izvukli

Tužiteljstvo ih tereti da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je NK Dinamo pritom neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine Vuksan je priznao krivnju i nagodio se s Uskokom pa je sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Krivnju je, potkraj studenoga, priznao i Krota, koji je, nakon nagodbe s Uskokom osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.