Koji je Plenkovićev plan? Izvori iz HDZ-a: 'Načelno, sve je dogovoreno s Domovinskim pokretom. Pa i pitanje SDSS-a'

Sve bi trebalo biti gotovo kroz desetak dana, uvjeravaju sugovornici iz HDZ-a

06.01.2024., Zagreb - Proslava Pravoslavnog Bozica u hotelu Westin. Premijer Andrej Plenkovic, Milorad Pupovac Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Domovinski pokret, koji u rukama drži ključ za sastavljanje nove Vlade, počinje danas pregovore s drugim strankama. Svoje su uvjete već postavili, između ostalog i taj da ne dolazi u obzir da uđu u Vladu u kojoj je i SDSS.

Jučer su sjednice Predsjedništva održali i DP i HDZ iz kojega Jutarnji list doznaje da će biti ispunjen glavni uvjet Domovinskog pokreta da SDSS nema svoje predstavnike u Vladi, iako stranci Milorada Pupovca nitko ne može zabraniti da podršku Vladi daje iz Sabora.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je u izjavi nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora rekao da će se nastaviti suradnja s manjinama, no za uvjet DP-a kazao je da će se “nastojati pronaći rješenja koja će biti takva da svi budu zadovoljni”.

Koje će resore dobiti DP?

Sugovornik iz HDZ-a Jutarnjem kaže da ostali zastupnici manjina, osim SDSS-a, mogu biti u Vladi. ”Imamo volju i želju, znamo gdje su problemi i to bi trebalo biti vrlo brzo gotovo. Moja procjena je da ne bi trebalo trajati više od 10 dana. SDSS može podržavati Vladu iz Sabora i to nije problem, a ostali manjinci mogu biti i u izvršnoj vlasti, ali neće oni to htjeti. DP-u je to najvažniji uvjet”, kaže.

Preliminarni pregovori HDZ-a i DP-a odrađeni su još jučer. Razgovaralo se o o konstituiranju Sabora, za čijeg predsjednika HDZ ponovno predlaže Gordana Jandrokovića, ali i o novoj Vladi. DP bi u njoj trebao imati najviše tri ministarstva, no zasad nije bilo govora o kojim bi se resorima točno radilo.

Jutarnji piše da Ministarstvo unutarnjih poslova kao jedan od najvažnijih resora, Domovinski pokret zasigurno neće dobiti, no moglo bi im se pružiti mjesto državnog tajnika. Izvori iz HDZ-a kažu da bi mogli dobiti Ministarstvo poljoprivrede i resor demografije, što je sve u skladu s njihovim izbornim programom u kojem su, osim zaštite i sigurnosti hrvatskih granica, naglasili demografsku politiku i poljoprivreda.

Priča oko liberala nije završena

”Načelno, sve je dogovoreno, pregovori idu u dobrom smjeru, jedino ako ne dođe do neke promjene u njihovoj strategiji. Nastavljamo pregovore”, kaže neimenovani izvor. Sve je to potvrdio i i drugi sugovornik iz HDZ-a. ”Nema tu prevelike razlike u programima oko strateških pitanja. Vojsku na granice, jasno, nećemo slati, ali razgovarat će se o svemu”, rekao je. Međutim, dodaje da vrata nisu zatvorena ni liberalima.

Podsjetimo, pregovarački tim HDZ-a čine Andrej Plenković, Tomo Medved, Ivan Anušić, Marko Milić i Krunoslav Katičić. Za Domovinski pokret pregovaraju Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro i Damir Barna. Plenković je još jučer rekao da je uvjeren kako će s DP-om postići dogovor.