Kolakušić napada saveznike iz DP-a: 'Jedino rješenje su novi izbori, nemoguće je promijeniti HDZ s Plenkovićem na čelu'

Kolakušić je stava da opcija koja ima 10 ili 15 mandata i priključuje se HDZ-u ili SDP-u ne može donijeti promjene

FOTO: Screenshot

Mislav Kolakušić, jedan od čelnika stranke Pravo i pravda koji je u Sabor ušao u koaliciji s Domovinskim pokretom, obratio se javnosti putem videoporuke na društvenim mrežama u kojoj govori da su novi izbori jedino rješenje za sastavljanje vlade te da na njih treba izaći s velikom suverenističkom opcijom i jasno izraženim kandidatom za premijera.

Kolakušić uvodno govori kako je mnoge iznenadila činjenica da velika izlaznost građana na izbore nije rezultirala promjenom izbornih rezultata te da je pobjednik “ponovno HDZ, stranka korumpiranih ljudi, zločinačka organizacija pravomoćno osuđena za izvlačenje i pranje novca”. No, ističe kako smatra da su zapravo oporbene stranke relativni pobjednik izbora pa postavlja pitanje kako sada stvoriti vladu koja će promijeniti Hrvatsku.

‘S HDZ-om nema promjene’

U svom istupu, Kolakušić kaže kako je moguće napraviti koaliciju s HDZ-om i nadati se da će doći do promjena, ali dodaje kako je taj scenarij već viđen. Tvrdi i kako je moguće stvoriti manjinsku vladu s HDZ-om gdje će ta stranka imati svog premijera i glasačku mašineriju, a onda ni u tom slučaju, naglašava, ne može doći do promjene.

“Potrebno je stvoriti jednu od dvije opcije. Cordon sanitaire je nešto o čemu sam govorio posljednje dvije godine i ovom prilikom neću o tome. Sada ću vam reći kako je to moguće učiniti s jednom jakom, snažnom, suverenističkom opcijom. Ono što sam zagovarao posljednja dva mjeseca je stvaranje jake suverenističke opcije u kojoj bismo išli zajedno na izbore s istaknutim kandidatom za premijera.

Nije jednako ističete li kandidata za premijera a imate pet, šest, sedam, osam posto ili imate 40 ili 45 zastupnika u Saboru. Onda je to isticanje premijera itekako logično i mora se dogoditi zato što je realno da u toj situaciji ta osoba preuzme novu hrvatsku vladu i krene se u sasvim novom smjeru”, kaže Kolakušić.

‘Nećete odlučivati ni o čemu’

“Opcija koja ima 40 do 45 mandata s unaprijed poznatim premijerom, odnosno kandidatom za premijera i potpuno jasnim programom može ući u jasnu i otvorenu komunikaciju s drugom stranom da se stvori vlada kojoj će sve unaprijed biti poznato, kako građanima koji su glasali za tu opciju, tako i onaj slijed događaja koji će se događati”, dodaje.

Kolakušić naglašava da u svakom sustavu, bilo da je riječ o predsjedničkom, polupredsjedničkom ili premijerskom, odlučuje jedna osoba, a to su premijer ili predsjednik. “Ako imate predsjednika vlade i tri ministra vi odlučujete o svemu, a ako nemate premijera, odnosno predsjednika vlade, nego ste ušli u neku koaliciju u kojoj ste neki tamo potrčko, možete dobiti i 15 ministarstva vi nećete odlučivati o ničemu i nikakve promjene nisu moguće.

Zašto? Jer vi ste i dalje u vladi s 10, 12, 13 zastupnika u Saboru i ništa od onoga što je važno i bitno se neće nikada izglasati, kao što se nikada do sada nije izglasalo. Znači nikakve promjene u pravosuđu nije bilo niti za jedan milimetar, niti jedne promjene u smanjenju korupcije dok je Most imao dva najvažnija ministarstva nisu se dogodile. Ne možda zato što nisu htjeli, nego zato što je to realno nemoguće. Samo suverenistička opcija čiji će kandidat biti premijer, ta opcija može donijeti promjenu”, tvrdi.

Zalaže se za nove izbore

Kolakušić je stava da opcija koja ima 10 ili 15 mandata i priključuje se HDZ-u ili SDP-u ne može donijeti promjene, te da na taj način vara birače. “Birači moraju znati za što glasaju. Zbog toga je po meni jedino ispravno izaći na nove izbore s velikom suverenističkom opcijom i jasno izraženim kandidatom za premijera, tražiti da građani daju povjerenje za takvu opciju i jasno istaknuti s kim će ta suverenistička opcija ići nakon izbora, ako ne ostvari vlast.

Tu ne smije biti promjene niti za jedan milimetar. Promjene su moguće. Već za dva-tri mjeseca možemo ići na nove izbore, ali s potpuno jasnim i definiranim stavovima tko s kim, tko s čim i kako i zašto. Bez toga neće biti nikakve moguće promjene. Svatko onaj tko misli da može promijeniti HDZ s Plenkovićem na čelu će vrlo brzo shvatiti da je to nemoguće”, zaključuje.

[PODIJELI] Mislav Kolakušić: Hrvatska treba snažnu suverenističku opciju, a ne održavanje korumpiranog HDZ-a na životu.

Posted by Građani za Mislava Kolakušića on Monday, April 22, 2024