Zbog vlasti će i Plenković i Penava zaboraviti sve ranije izrečeno. Takva trgovina obrazima gadljiva je i onima najboljeg želuca

Zaboravnost i sinkopa moraju biti glavno vezivo ovog pakta za novu vladu

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Treba još vidjeti hoće li predsjednik HDZ-a obraniti pred Penavom i Radićem savezništvo sa svojim dugogodišnjim ''ozbiljnim i odgovornim'' partnerom SDSS-om ili će Pupovac i njegovi zastupnici biti šutnuti da se novom partneru s 13 mandata prinese adekvatna žrtva. Pa normalno da će birači i HDZ-a i Domovinskog pokreta biti osupnuti i zbunjeni jer priče s kojima ih se navlačilo na izbore odjednom mijenjaju pravac i boju

Da malo podsjetimo kako se Andrej Plenković neposredno prije izbora izjašnjavao o Ivanu Penavi, Mariju Radiću i ostalima u vodstvu Domovinskog pokreta. Ovo je zbirka tih citata koji su stari tjedan dana.

”To su kreteni i budale. Nisu to normalni ljudi. Moja pokojna baba mogla bi biti gradonačelnica Vukovara (ovako kao Penava). Oni tamo sami nisu napravili ništa. Ništa. Nula. To su kvarni ljudi. Zli. Zli ljudi. Nemojte da mi netko u HDZ-u oko DP-a ima dilemu. Nemojte biti zavarani time da su oni desni, da su naši, Hrvati. Nisu. S njima nećemo imati posla”.

Kad je Nacional pustio van snimku s Plenkovićevog sastanka s HDZ-ovcima u Zagrebu, na kojoj se sve ovo jasno čuje, mediji su od Penavinih tražili komentar. Izvor iz vrha DP-a rekao im je kako (nakon ovoga) šanse za suradnju s HDZ-om ”više ne postoje”. Snimka je objavljena 14. travnja, danas je 21. I evo Plenkovića, Penave i Radića u pregovorima o koaliciji u kojima se, kako se čuje, DP-ovci s osobom koja ih smatra kretenima pogađaju za četiri ministarstva.

To mora biti gadljivo i onima najboljeg želuca

Ako netko ne razumije zašto se mnogim građanima dubinski gadi područje vlasti i prljavih pogodbi koje tu cvjetaju i zašto nekidan 39 posto birača nije izašlo na izbore, a prošli put još bitno više – eto zato. Ni stida, ni srama, ni dosljednosti, ni samopoštovanja. To poštenom čovjeku ne ide u glavu.

Pa sad Plenković zove ”zli i kvarni” DP na dogovor zbog njihovih 13 mandata koji mu trebaju da dođe do većine u Saboru, a oni se spremno odazivaju. Kao da nije bilo ništa i kao da su najbolji prijatelji. To je politika. I to. A ova hladna trgovina vlastitim obrazima mora biti gadljiva i onima najboljeg želuca.

Pogotovo zato što ni povijest ”ljubavi” između HDZ-a i DP-a nije ništa drugačija od ovoga što smo od Plenkovića čuli u finalu. Mahom bivši HDZ-ovci, koji su osnovali Domovinski pokret jer im je HDZ bio previše lijevo, častili su svoju bivšu stranku najgorim uvredama za vrijeme cijelog ovog mandata i to je bio standard.

Plenković je sve to zbog vlasti prebrisao spužvom

Ivan Penava održao je krajem prošle godine na press konferenciji ekstenzivno slovo o HDZ-u u kome im je naredao krivicu za korupcijske afere, gubitak kompasa, razorenost i moralnu devastaciju sustava. S takvim su kritikama izlazili i ostali prvaci i zastupnici DP-a. Politički tajnik DP-a i Penavin zamjenik, Mario Radić, nabio je prije par mjeseci Plenkoviću na nos da ”ne postoji nijedna vlada koja je (kao njegova) smijenila trideset ministara”.

I povrh svega, DP je za ovu kampanju tiskao plakat na kome su Plenkoviću, uz Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića, pripisali da se veselio padu Vukovara. Ima li što gore? Teško. Državno izborno povjerenstvo moralo je narediti da se taj ogavni plakat skine.

No, Plenković je sve to – zbog vlasti – prebrisao spužvom i neće se sjećati što je bilo kad s Penavom i ostalima bude sjedio i vagao, kao na stočnoj pijaci, što kome i koliko. A i DP-ovci će, zbog vlasti, zauvijek izbrisati ono Plenkovićevo o ”kretenima s kojima se ne smije imati posla”.

Adekvatna žrtva za novog partnera

Zaboravnost i sinkopa moraju biti glavno vezivo ovog pakta za novu vladu. Pa nije li i Penava zaboravio da je 2018. godine, zajedno s kompletnim vukovarsko-srijemskim HDZ-om, glasao za ratifikaciju Istanbulske konvencije, koju sada želi ”deratificirati” i koja će biti jedan od glavnih zahtjeva u pogađanju s Plenkovićem.

Treba još vidjeti hoće li predsjednik HDZ-a obraniti pred Penavom i Radićem savezništvo sa svojim dugogodišnjim ”ozbiljnim i odgovornim” partnerom SDSS-om ili će Pupovac i njegovi zastupnici biti šutnuti da se novom partneru s 13 mandata prinese adekvatna žrtva.

Pa normalno da će birači i HDZ-a i Domovinskog pokreta biti osupnuti i zbunjeni jer priče s kojima ih se navlačilo na izbore odjednom mijenjaju pravac i boju. Ali ljudska masa važna je političkim kalkulantima samo na dan izbora, a poslije – tko je šiša.