FOTO: Marko Cindrić

Vodimo vas u prostrani stan u centru Zagreba čija je vlasnica elegantno uređenje stavila kao imperativ

Projekt potpisuje studio Mirjana Mikulec interijeri

Top interijeri

Vodimo vas u prostrani stan u centru Zagreba čija je vlasnica elegantno uređenje stavila kao imperativ

Projekt potpisuje studio Mirjana Mikulec interijeri

FOTO: Marko Cindrić

Stari građanski stan u središtu Zagreba prošao je temeljitu adaptaciju i postao moderan interijer s vrlo malo detalja i boja, baš kako je i željela njegova vlasnica kada je angažirala studio Mirjane Mikulec za uređenje svoga novoga doma. Ova kombinacija starog i novog čini vrlo zanimljiv i efektan kontrast – okvir starog građanskog stana s visokim stropovima, velikim prozorima i dvostrukim vratima ispunjen je namještajem neutralnih tonova i čistih, ravnih linija.

Elegancija postignuta detaljima poput štukatura

Taj spoj je upravo ono što interijer čini posebnim. A željenu eleganciju, koja je također bila želja vlasnice stana, dizajneri su unijeli detaljima poput staklenih fronti ormara, površinama visokog sjaja, uzorkom mramora i rasvjetom. Tu su i štukature, još jedan elemenat koji doprinosi eleganciji, ali i čini ujedno poveznicu s autentičnim starinskim građanskim interijerom. Štukature ujedno, potpomognute zavjesama, lijepo ističu visinu stropova u stanu.

Marko Cindrić
Marko Cindrić
Marko Cindrić

Dodatna posebnost stana je kružni koncept prostora, tipičan za starograđanske stanove u kojem se iz jedne prostorije ulazi u drugu.
Tako su u interijeru ukupne površine 120 četvornih metara dnevni boravak, radna soba i kuhinja povezani tako da se u radnu sobu i kuhinju može samo iz dnevnog boravka – nužno je proći kroz njega da bi se stiglo u ove prostorije. Ostatak stana, u kojem je mijenjano sve – od podova, instalacija, prozora te sanitarija i namještaja, čini spavaća soba, kupaonica, toalet i hodnik.

Vrlo prostrani dnevni boravak i radna soba čiji se potencijal tek treba ispuniti

Dnevni boravak prostire se na 33 kvadrata što je omogućilo da se u njega smjeste dva trosjeda, ormar s otvorenom policom, staklena vitrina u uglu te kutak za čitanje, a da prostor ne izgleda zagušeno. Velika kvadratura omogućila je i lako kretanje prostorom i da se ne zatvara prolaz prema radnoj sobi.

Marko Cindrić
Marko Cindrić
Marko Cindrić

Ravne linije namještaja po mjeri uz odabrane, bogate tkanine uspješno su izbalansirane te prostoru daju jednostavan izgled, ali i željenu eleganciju. Radna soba za sada funkcionira kao soba za odmor i čitanje, a u planu je s vremenom u nju smjestiti i radni stol sa stolicom, kako bi namjena ove prostorije bila u potpunosti ostvarena.

Otok s pločom za kuhanje kao centralni element kuhinje

Unutar kuhinje od 24 kvadrata smjestila se i blagovaonica. Stilski, ovaj prostor slijedi boravak i radnu sobu, dok u funkcionalnom smislu ispunjava zahtjeve vlasnice koji su se odnosili na dovoljno mjesta za pohranu, skrivanje bojlera unutar jednog od ormara te podizanja pećnice u ravnini ruku. Staklena vitrina sa zatamnjenim frontama praktični je element koji unosi, baš kao i uzorak mramora te crni akcenti, veliku dozu estetike u ovaj prostor. Zahvaljujući dobroj kvadraturi u sredini kuhinje nalazi se otok s pločom za kuhanje.

Marko Cindrić
Marko Cindrić
Marko Cindrić

Spavaća soba također je opremljena elementima u svijetlim neutralnim tonovima, a velika zastupljenost bež nijanse donijela je ugodu i mekoću prostoriji te dozu nježnosti. Ovu atmosferu pojačao je veliki krevet s bogatim tapeciranim uzorkom. Detalji u crnoj boji sjajno su se uklopili u dizajn. Odabirom cvjetnog motiva za keramičke zidne obloge, kupaonica je najromantičniji i najnježniji dio stana a samostojeća dizajnerska kada to i naglašava.

Marko Cindrić
Marko Cindrić
Marko Cindrić