Rafalei danas nisu preletjeli samo jednu županiju. Tamo se pitaju: 'Je li to poruka lokalnim HDZ-ovcima'

Povod leta bila je 29. godišnjica operacije Bljesak, a borbeni avioni trebali su preletjeti cijeli teritorij Hrvatske

01.05.2024., Zagreb - Povodom svecanog obiljezavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak visenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet ce podrucje Republike Hrvatske. Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest ce svoju prvu zadacu visenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i postovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su zivot polozili za hrvatsku slobodu i samostalnost. Polijetanja aviona Rafale iz vojarne Pukovnik Marko Zivkovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Mnogi su građani danas po prvi puta mogli vidjeti prelet francuskih vojnih zrakoplova Rafalea koji su nedavno postali dio hrvatske ratne avijacije. Ministarstvo obrane jučer je objavilo satnicu kada će tri zrakoplova preletjeti određene hrvatske gradove.

Povod leta bila je 29. godišnjica operacije Bljesak, a borbeni avioni Rafale trebali su preletjeti cijeli teritorij Republike Hrvatske kao znak zahvalnosti prema sudionicima operacije i hrvatskim braniteljima. Međutim, jedna županija pritom zanemarena i potpuno zaobiđena na rutama preleta.

Zaboravili na jednu županiju

Naime, prema prvotnom objavljenom planu MORH-a niti jedan grad ili općina koji se nalaze u Požeško-slavonskoj županiji nije se nalazio na listi, upozorio je još jučer lokalni 034portal.hr.

Kada je Ministarstvo jutros oko 8:45 odlučilo promijeniti plan preleta, činilo se da će ta nepravda biti ispravljena. No, na rutu jednog od Rafalea dodani su tek Hvar i Knin, ali ni na novom popisu nije bilo Požeško-slavonske županije.

Tako je Požeško-slavonska županija ostala jedina županija u Republici Hrvatskoj iznad koje se nije dogodio povijesni prelet, unatoč tome što svaki ročnik mora proći kroz obuku u požeškoj vojarni ili činjenicu da se upravo u Požegi nalazi dočasnička škola za vojnike. 034portal koji je o ovome prvi izvjestio postavlja pitanje je li riječ o previdu MORH-a, ili je pak riječ o poruci vladajućima HDZ-ovcima u Požeško-slavonskoj županiji.