Desetljećima izgubljen model letjelice Enterprise, korišten u odjavnoj špici serije, vraćen je vlasniku

Vlasnik je odlučio da Enterprise odlazi u muzej kako bi bio dostupan javnosti

FOTO: @roddenberry

Prvi model svemirskog broda USS Enterprise, korišten u odjavnoj špici televizijske serije Zvjezdane staze, prošle jeseni pojavio se na eBayu.

Početna cijena iznosila je 1000 dolara, a u naslovu oglasa je pisalo “Rijedak prilagođeni Star Trek USS Enterprise svemirski brod”.

Proizvođač modela iz tvrtke za specijalne efekte Howard Anderson, napravio je originalni model od punog drva.

Vraćen sinu tvorca

The New York Times piše da je prodavač naišao na svemirski brod u jednom skladištu, a nakon što je primio puno upita zainteresiranih s eBaya, odlučio je kontaktirati aukcijsku kuću Heritage Auction iz Dallasa.

Prvi model Enterprisea vraćen je sinu tvorca Genea Roddenberryja desetljećima nakon nestanka.

Pionirski dizajn

Model letjelice nestao je negdje 70-ih godina prošlog stoljeća. Kružile su priče da ga je Roddenberryjev sin bacio u bazen, a zna se da je nestao kada je posuđen tvorcima Zvjezdanih staza, filma koji je izašao 1979. godine, piše Associated Press.

Od prvih Zvjezdanih staza, Enterprise je postao prepoznatljiv i pionirski dizajn koji je nadahnuo mnoge izmišljene svemirske letjelice. Letjelicu je dizajnirao Walter Jeffries, umjetnički direktor serije Zvjezdane staze.

“Znali smo da će do časa kada serija bude emitirana, letjelica već zastarjeti pa smo htjeli ići dalje od onog što su i najnapredniji stručnjaci zamislili.”

Potvrđeno je da je original

Skupina veterana produkcije Zvjezdanih staza pomogla je autentifikaciji i restauraciji otkrivenog modela.

Jedan od stručnjaka još je imao stare fotografije modela. Nakon pomnog pregleda, potvrđeno je da se radi o originalu, piše AP.

Neće na prodaju nego u muzej

Iako bi na aukciji predmet lako postigao vrijednost veću od milijun dolara, vlasnik je odlučio da Enterprise odlazi u muzej kako bi bio dostupan javnosti.

Pojedinosti Roddenberryjevog dogovora s aukcijskom kućom i prodavateljem nisu poznate.

Model USS Enterprisea veličine skoro jedan metar korišten je u izvornoj pilot epizodi serije, kao i u odjavnoj špici, te je bio prototip za verziju veličine 3 metra koja se pojavljivala u epizodama serije.

Veći model izložen je u Smithsonianovom Nacionalnom muzeju zrakoplovstva i svemira.