Jedan od pet uzoraka mlijeka u Americi sadrži virus ptičje gripe, zaraza je raširenija nego što se mislilo

Do sada su otkrivena 33 zaražena stada u osam država

FOTO: Pixabay

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), izvijestila je da je jedan od pet uzoraka mlijeka iz trgovine pozitivan na virus ptičje gripe.

Preliminarna istraživanja pokazuju da virus u mlijeku nije zarazan. U priopćenju nije navedeno koliko je krava testirano, ali rani rezultati pokazuju da je infekcija raširenija nego što se mislilo. Do sada su otkrivena 33 zaražena stada u osam država.

Živi virus nije pronađen u mlijeku

Virus u mlijeku nije izravna prijetnja javnome zdravlju, ali ukazuje na veću izloženost mliječnih krava, kaže epidemiolog John Brownstein iz Dječje bolnice u Bostonu. Broj je visok ako je zaraženih farmi tek 33, jasno je da bolesnih krava ima više.

Živi virus u mlijeku nije pronađen što sugerira da ga pasterizacija ubija, piše The New York Times.

Infekcije počele jesenas

Novi genetski dokazi ukazuju na to da su infekcije kod krava počele još prošle jeseni, iako su prvi slučajevi zaraze potvrđeni tek krajem ožujka, piše Science.

Ako se virus široko raširi među kravama, to mu daje šanse da mutira tako da može prijeći na ljude, upozoravaju stručnjaci za The New York Times.

Jedna zaražena osoba

Do sada je tek jedna osoba u Americi bila pozitivna na virus ptičje gripe, a pacijent se oporavlja od crvenila oka što je bio jedini simptom.

Stručnjake brine moguća prilagodba virusa kako bi bolje odgovarao receptorima koje ljudi mogu imati, pa je razlog za zabrinutost prijenos virusa s ptica na bilo kojeg sisavca, piše Science News.

Moramo učiniti sve što možemo da bolje razumijemo virus kako se ne bi pretvorio u patogen s pandemijskim potencijalom, kažu stručnjaci za STAT News.