Stručnjaci iz klinike Mayo vjeruju da bi za 8 godina njihovo cjepivo protiv raka dojke i jajnika moglo na tržište

Treba biti oprezan s ovakvim vijestima, ali rezultati ovog istraživanja zvuče dobro

Virus colony -  closeup cell shaded view vector image
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Znanstvenici s klinike Mayo u Jacksonvilleu na Floridi, kažu da bi za otprilike osam godina na tržištu mogli imati cjepivo protiv karcinoma dojke i jajnika koje ne bi samo sprječavalo vraćanje bolesti nego i njezin nastanak, piše UNILAD.

Cjepivo koje trenutno prolazi testiranja, već je pomoglo nestajanju kancerogenih stanica kod pacijentica s karcinomom dojke. “Iako je još u ranoj fazi, znamo da je cjepivo sigurno, znamo da stimulira imunološki sustav i znamo da ima pozitivan učinak na karcinom dojke i jajnika”, kaže znanstvenik Keith L. Knutson za Forbes i dodaje kako će proći još najmanje tri godine dok ono ne postane dostupno većem broju pacijenata.

Kako su reagirale pacijentice

“Nismo zamijetili nikakav problem osim blage iritacije na području aplikacije, ništa više nego kod gripe”, rekao je Knutson i naglasio da samo testiranje, međutim, nije jeftino. Provođenje druge faze košta između 12 i 20 milijuna dolara, a treća faza koštat će dvostruko.

Cjepivo efikasno stimulira imunološki sustav organizma te se spaja na kancerogene stanice i ubija ih. Prva pacijentica koja je primila eksperimentalno cjepivo bila je Lee Mercker i imala je stadij bolesti nula, odnosno karcinom se još nije proširio. Postupak je trajao 12 tjedana, uz različite injekcije i pretrage, nakon čega tragova bolesti više nije bilo. Slične rezultate pokazalo je i testiranje cjepiva na pacijenticama s karcinomom u četvrtom stadiju.