Nakon što ga je lani kupila, Podravka istiskuje male dioničare Žita i povlači ga s Ljubljanske burze

Ponudit će im isti iznos po dionici koji je platila kad je kupovala Žito

03.03.2015. Koprivnica - Upravna zgrada prehrambene i farmaceutske kompanije Podravka.
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Koprivnička Podravka objavila je u srijedu da je glavna skupština slovenskog Žita odlučila isključiti manjinske dioničare i dati im otpremninu od 180,1 eura po dionici, a Žito povući s Ljubljanske burze. Podravka je glavni dioničar Žita s 96,8 udjela.

Odlukom o isključenju manjinskih dioničara sve dionice Žita će se prenijeti na Podravku, a manjinski dioničari dobit će otpremninu za 11.393 dionica. Otpremnina će biti jednaka iznosu koji su dioničari Žita primili na temelju ponude za preuzimanje. Ukupno je to 2,05 milijuna eura, navodi se u objavi Podravke.

Podravka je u travnju prošle godine kupila 51,55 posto dionica Žita, po cijeni od 180,1 eura po dionici, odnosno za 33,03 milijuna eura. U listopadu je objavila ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica Žita po istoj cijeni. Ponudu je prihvatio 4.291 dioničar, od kojih je Podravka kupila 35,25 posto dionica. Nakon ponude za preuzimanje Podravka postala vlasnik ukupno 86,80 posto dionica ljubljanskog Žita, a u vlasništvu samog Žita i njegovih povezanih društava je još oko 10 posto dionica.