Genijalne infografike dočarat će vam u kolike se probleme uvalila Grčka

Tsipras i Varoufakis moraju smisliti kako vratiti 189 šlepera eura duga

Grčka je od 2010. do 2013. dobila 80 milijardi eura pojedinačnih kredita

Grčki premijer Alexis Tsipras i ministar financija Yanis Varoufakisu pokušavaju osigurati malo kisika za grčke financije uoči sutrašnjeg roka za uplatu rate kredita od 450 milijuna eura. Grčka treba još novca kako bi mogla platiti stare kredite koji stižu na naplatu, inače riskira bankrot.

Ali međunarodne institucije nisu voljne financirati politiku Tsiprasove lijeve koalicije koju smatraju antireformskom. Nakon nekoliko mjeseci zaista neugodnih svađa s europskim čelnicima, grčka je vlada predala listu reformi koje planira provesti, ocijenjenu mlakom i zakašnjelom. Grci ne žele provoditi reforme koje traže EU i MMF jer ih smatraju štetnima za Grčku, ali na kraju su pristali na većinu kako bi osigurali dotok novca.

Ove genijalne infografike dočarat će vam u kolike se probleme uvalila Grčka

Ministar Varoufakis u Washingtonu se sastao sa šeficom MMF-a Christine Lagarde kako bi je uvjerio u grčke ozbiljne namjere da ispuni svoje financijske obveze i zamoli za malo fleksibilnosti što je, tvrdi i uspio.

 

Pritisak na EU preko Rusije

Premijer Tsipras u Moskvi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom ali u izjavama nakon sastanka obojicasu demantirala da su razgovarali o financijskoj pomoći.Tsipras tvrdi da je tražio od Rusije da ukine zabranu uvoza hrane iz Grčke uvedenu kao odgovor na europske sankcije, a Putin je najavio još razgovora o suradnji na energetskim projektima.

I ako sutra uredno plati dio duga, Grčka ne zna hoće li imati novca za idućih tjedan dana. Nakon desetljeća očajna financijske politike dug se popeo na 360 milijardi eura, ekonomija se teško počela oporavljati nakon nekoliko godina bolnih sankcija i nitko ne vjeruje da će Tsiprasov i Varoufakisov plan osigurati daljni oporavak.