Aferični gradonačelnik Otoka ovih dana baš puno radi. Nagovara HDZ-ovce da javno govore kako je Banožić genijalan

Iz Slavonije je krenuo 'val spontane podrške' ministru obrane. Drago Hedl doznao je kako

Val ”spontane podrške” ministru obrane Mariju Banožiću u njegovu sukobu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, krenuo je naravno i iz Vukovarsko-srijemske županije gdje je stranački šef upravo Banožić. Tamošnji viđeniji HDZ-ovci, predvođeni gradonačelnikom Otoka Josipom Šarićem, saborskim zastupnikom HDZ-a i pomoćnikom glavnog tajnika stranke Krunoslava Katičića, natječu se tko će više napasti predsjednika Republike i tko će snažnije stati u zaštitu ministra Banožića.

Tako je Josip Šarić, kojemu je ovo osmi mandat na čelu Grada Otoka, na svome Facebook profilu napisao kako smo iz ”kronologije sukoba svjedoci kako jedan predsjednik države ne poštuje žrtvu Vukovara, ne poštuje zakone i ne bavi se državom, nego politikantstvom. O bogatstvu njegova izričaja i uvreda na treba ni govoriti”, piše Šarić.

”Predsjednik koji kontaminira javni prostor i koji svoje nesposobnosti skriva iza vrijeđanja drugih ne treba našem narodu u vrijeme stvarnih problema kada nam je ugroženo zdravlje i egzistencija uslijed pandemije koja ne posustaje”, nastavlja Šarić, pa zaključuje: ”Stoga dajem punu podršku ministru Banožiću, mladom čovjeku koji je spremno preuzeo zahtjevan resor obrane, koji se u stranačkoj strukturi trudi dati svoj maksimum i koji još puno toga može pokazati i dati, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini”.

Puna podrška stiže i od brigadira

Nedugo nakon Šarića otvorenim pismom kojim podržava ministra Banožića javio se brigadir Hrvatske vojske Ante Gilja, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak Vukovarsko-srijemske županije.

”Predsjednik ministra obrane naziva ‘opuškom’, ‘političkim beskućnikom’ i što je najgore ‘lokalnim stranačkim gauleiterom’ uspoređujući ga s najvišim pokrajinskim nacističkim opunomoćenikom, izravno odgovornim Hitleru”, piše Giljo da bi zatim istaknuo Banožićeve braniteljske zasluge, kojemu je u vrijeme Domovinskog rata bilo 12 godina.

”Taj je ministar obrane kojega predsjednik naziva pogrdnim imenima, kao dijete prošao rat u Vinkovcima, gradu koji se u najtežim trenucima hrvatske povijesti nazivao Vratima Hrvatske”, kaže Giljo izražavajući punu podršku ministru obrane.

Kako je Banožić proveo čistke

Jutarnji list objavio je kako je Miroslavu Radi, predsjedniku Udruge pripadnika 129. brigade HV-a Karlovac, tajnik tamošnjeg HDZ-a Tihomir Mamić poslao šprancu napada na Milanovića i obranu Banožića, a podrške su potom, kada je špranca dotjerana, lokalnim medijima počele stizati iz Udruge pripadnika 129. brigade HV-a Karlovac, Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade – Podružnica Karlovačke županije te Udruge ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi.

“Sličnu akciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji koordinira Josip Šarić”, kaže za Telegram donedavni član HDZ-a i podsjeća na čistke koje je u stranci izveo Mario Banožić, kada je isključio sve one koji su se usprotivili njegovu izboru za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Vukovarske-srijemske županije. Samo u malom Nuštru izbačeno je desetak članova.

Obitelj zbrinuta po javnim tvrtkama

“Među isključenima”, kaže naš sugovornik “bio je i brat Ante Gilje, Ivica Gilja, raniji načelnik Općine Nuštar i predsjednik tamošnjeg HDZ-a. Ivica Gilja iz stranke je isključen na sjednici Općinskog povjerenstva HDZ-a Općine Nuštar 7. rujna ove godine, a razlozi isključenja navedeni su u prijedlogu za pokretanje postupka izbacivanja iz HDZ-a: ”Javni nastup na štetu stranke uoči lokalnih izbora. Svojim liderstvom i prijašnjim funkcijama djelovao je negativno na veći broj članova uoči izbora. Izjava kako ne priznaje legalno izabrane predsjednike Ž.O. Maria Banožića ii predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića zbog uplitanja u unutarstranačke izbore”.

“Ni Ante Giljo nije bio za izbor Banožića, ali za razliku od njegova brata Ivice, bio je prejak da bi ga isključili iz stranke”, kaže naš sugovornik i navodi kako se obitelj Giljo odlično snašla i riješila materijalnu egzistenciju zapošljavanjem u državnim, županijskim i gradskim tvrtkama. Giljin sin Josip radi kao direktor u Tehnološkom parku čiji je vlasnik Grad Vinkovci, jedna kćer u gradskoj upravi Grada Vinkovaca, a druga u Hrvatskim vodama, dok supruga Ivana Gilje, Zlata, radi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao viša stručna suradnica za obrazovanje.