Božinović: 'HDZ ima najširi koalicijski potencijal i to će se pokazati vrlo brzo. DP? Sigurno neki kontakti postoje'

Kaže da će HDZ Vladu sastaviti vrlo brzo

FOTO: Screenshot / Dnevnik Nove TV

Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović za Dnevnik Nove TV rekao je da će HDZ s partnerima vrlo brzo sastaviti Vladu nakon parlamentarnih izbora. No nije želio otkriti tko su partneri niti je li među njima Domovinski pokret. Na pitanje koliko će dugo trebati da se Vladu sastavi, kratko je odgovorio da će to biti uskoro. “Ne mogu vam sada reći hoće li to biti tri ili pet dana”, rekao je.

”S Domovinskim pokretom će se sigurno razgovarati, sigurno neki kontakti postoje. A nakon kontakata počinju razgovori i pregovori”, rekao je i dodao da pregovori inače traju neko vrijeme. ”Ono što sam siguran jest da HDZ ima najširi koalicijski potencijal i to će se pokazati vrlo brzo”, kaže.

Na pitanje je li HDZ spreman otpisati SDSS kako bi udovoljio Domovinskom pokretu, Božinović kaže da se neće na taj način razgovarati. “Ima dosta tih scenarija koji su realni. Jedno je kampanja, jedno je ono što se govori kako bi se privukao što veći broj birača, a drugo su realnosti političkog života, realnosti sastavljanja vlada”, rekao je. Realno je, kaže, i da koalicija podrazumijeva da se traži neko mjesto u, primjerice, ministarstvu.

‘Imate li neko drugo pitanje?’

Božinović nije čuo da je itko rekao da im je HDZ prihvatljiv, ali bez Andreja Plenkovića na čelu. “To su neka prošla vremena kada se to govorilo”, rekao je.

HDZ je na ovim izborima osvojio pet mandata manje nego na prošlim, što Božinovića ne brine. “Mislim da je HDZ napravio sjajan rezultat. Pokažite mi neku stranku u Europi koja je dobila ovakvu podršku, a nama to uspijeva treći put. Sve ove priče i što se radilo u ovoj kampanji, pa kandidat koji to nije, pa stranka pa rijeke… Ja sam rekao drugi dan da im pada taj vodostaj iz dana u dan i evo pao je na vodostaj koji je bio prije četiri godine. Mislim na SDP. Mi smo pokazali na ovim izborima smo ih u stanju pobijediti u Zagrebu na izlaznosti od 70 posto”, smatra Božinović.

Sarkastično je odgovorio na pitanje o tome da se Ivan Anušić i Oleg Butković, kojeg je spomenuo predsjednik Zoran Milanović, nameću kao potencijalni novi šefovi HDZ-a. “Koji je predsjednik to spomenuo? Milanović? Ma dajte, imate li neko drugo pitanje?”, odgovorio je kroz smijeh.