Cure detalji Vladinih mjera za rješavanje energetske krize. Javne ustanove ulaze u kategoriju kućanstava

Time bi škole, bolnice i druge ustanove imale reguliranu cijenu energenata, a planirane su i potpore poduzetnicima

Vladine mjere za ublažavanje cijena energenata, na kojima se, kako tvrdi resorni ministar Davor Filipović, “intenzivno radi”, trebale bi biti gotove sljedeći tjedan, piše Jutarnji list.

Doznaju da će mjere biti usredotočene na zaštitu korisnika u javnom sektoru, a jedan od prijedloga je da škole, bolnice, vrtići i domovi prijeđu u kategoriju kućanstva čime bi plaćali nižu cijenu energenata. Uz to u Vladinom paketu mjera poduzetnici će dobiti potpore, ali još nije poznato kakve i tko će sve biti obuhvaćen.

Brojne članice Europske unije mjere za suočavanje s energetskom krizom i skokom cijena energenata već su donijele, a prije samo deset dana premijer Andrej Plenković ustvrdio je da hrvatsko rješenje još nije spremno, jer su “na godišnjem”. Kasnije je u više navrata istaknuo da su pripadnici Vlade i tijekom godišnjeg radili.

Škole pozdravljaju novu kategorizaciju javnih ustanova

Javne ustanove, koje su ovih dana počele dobivati velike račune za energente, prelaskom u kategoriju kućanstava imale bi reguliranu cijenu struje i plina s obzirom na to da za tu kategoriju država subvencionira račune iz proračuna ili preko HEP-a. Čelnici tih ustanova sada iščekuju sljedeći tjedan i predstavljanje Vladinih mjera.

Školski ravnatelji pozdravljaju mogućnost prekategorizacije institucija. “Mi nismo poduzetnici, a vode nas kao poduzetnike, odnosno gospodarske subjekte, tvornice, i na taj način plaćamo više nego da energente plaćamo po cijeni kućanstava”, napomenuo je predsjednik zagrebačkog ogranka Udruge srednjoškolskih ravnatelja Zlatko Stić.

Ovih dana se počela spominjati i ideja da se u smislu ušteda energenata u školama nastava održava online, čime su djelatnici škola ostali zatečeni. “Nedostatak novca za plaćanje grijanja ne smije biti razlog za online nastavu. To je opasno za sustav. Mora se postići povlaštena cijena za škole, one trebaju biti prioritet. Ne moramo grijati razrede na 30 stupnjeva, ali učenici ne mogu sjediti u jaknama”, usvrdila je predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec. Takvu ideju odbili su i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, piše Jutarnji.