Dvije zagrebačke bolnice, katedrala i jedna crkva dobile uređaj koji alarmira par sekundi prije potresa

Donirala ih je japanska tvrtka Challenge Co.

uređaj potres
FOTO: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Japanska tvrtka Challenge Co. je donirala seizmičke uređaje za rano javljanje i upozoravanje na potres Zagrebačkoj katedrali, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj i Kliničkome bolničkom centru Sestara milosrdnica, javlja Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

“Nakon što se dogodio potres u Zagrebu, putem UNESCO-a i Veleposlanstva Japana saznao sam što se dogodilo te sam preko njih odlučio pomoći i donirati ove uređaje. Želja mi je da hrvatski građani budu spremni na potrese”, rekao je direktor tvrtke Challenge Co. Kazuo Sasaki. Spremnost je važna kako se više ne bi bojali, već mirno nastavili sa svakodnevnim životom, dodao je.

Sasaki je prilikom posjeta katedrali rekao da je taj uređaj napravljen na poticaj Japanske meteorološke agencije, koja je radila na alarmnom sustavu protiv katastrofa. Uređaj detektira prvi potresni val nekoliko sekunda prije nego što ga ljudi mogu osjetiti, epicentar potresa te njegovu jačinu. Te informacije šalje korisnicima koji imaju uređaj, poput vrtića, škola i privatnih tvrtki, kako bi spremni dočekali potres, a tako se smanjuje panika među pogođenima potresom.

Postavili ih i testirali hrvatski stručnjaci

Uređaj je u katedrali postavljen i testiran u koordinaciji sa stručnjacima iz Seizmološke službe, Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija neposredno su nakon razornih potresa, koji su pogodili Hrvatsku u ožujku i prosincu prošle godine, uspostavili protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni potporom međunarodnih partnera.

Uređaj za rano upozoravanje na potres Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

UNESCO ponudio potporu za obnovu kulturne bašine

Zbog dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, UNESCO je ponudio potporu za obnovu oštećene kulturne baštine, pružio financijsku potporu preko UNESCO-ova Hitnog fonda te organizirao donaciju javno-privatnog partnera, japanske tvrtke Challenge Co., koja se bavi izradom posebnih uređaja EQguard za rano javljanje i upozoravanje na potres.

Zagrebačku katedralu su danas posjetili i prva tajnica Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj Chie Oshima, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO Rut Carek sa stručnim suradnicima te seizmolog Tomislav Fiket iz Seizmološke službe, a dočekali su ih potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale Zlatko Koren i pročelnik Tiskovnog ureda Tomislav Hačko.