Grmoja: 'Za što se čeka Most? Nema nikakve matematike bez DP-a. Milanović? Nećemo ga podržati za premijera'

'Ako žele obračun s korupcijom, trebaju podržati nas', kazao je

FOTO: Screenshot / Dnevnik Nove TV

Nikola Grmoja kaže da je Most na parlamentarnim izborima ostvario dobar rezultat, no ne može biti u potpunosti zadovoljan jer je HDZ, kaže, osvojio previše mandata. Za Dnevnik Nove TV Grmoja je rekao da bi Most volio da je više građana biralo promjene, ali to se nije dogodilo.

Na pitanje o tome tko ima veće šanse sastaviti Vladu – Andrej Plenković ili Zoran Milanović – Grmoja kaže da sve ovisi o Domovinskom pokretu (DP). “Oni su Plenkovića jako napadali u kampanji. To bile teške riječi koje su padale i od strane Stipe Mlinarića Ćipe i od Penave i ostalih aktera iz Domovinskog pokreta. Sad je na njima.

Vidimo sad razne spekulacije, čitam sad naslovnice – čeka se Most. Za što se čeka Most? Nema nikakve matematike bez Domovinskog pokreta. Ako bi u Domovinskom pokretu u ili u nekompromitiranom dijelu DP-a postojala nekakva volja za stvaranjem nekakve koalicije od DP-a ili njegovih dijelova, Mosta pa prema lijevom centru, mogli bismo o tome razgovarati, ali čini mi se da u ovom trenutku takve matematike nema”, kaže Grmoja.

Čeka se Domovinski pokret

HDZ Most sigurno neće zvati, dodao je i ponovio da oni HDZ žele poslati u oporbu. “I tu nema nikakvog kompromisa i razgovora. Most je čvrst i jedinstven po tom pitanju. Što se tiče ostalog, mi smo kandidirali mene kao kandidata za premijera jer smo smatrali da mogu osigurati taj obračun s korupcijom, ali vidimo sada da matematike za tako nešto u ovom trenutku nema. Čeka se odluka Domovinskog pokreta i onda ćemo biti pametniji”, kazao je.

“Čitam naslove da SDP prikuplja potpise, ali čini se da su to nekakvi spinovi. Ja sam se čuo s nekim zastupnicima koji su navedeni, nitko tu nije još ništa potpisao. Uostalom, tu čak i s nama, ako gledamo cjelokupnu oporbu, ima 68 ruku, dakle tu nema nikakve matematike za sastavljanje većine. Osim ako bi se DP odlučio za to”, rekao je.

Neće podržati Milanovića

Međutim, kaže da Most ne bi podržao Zorana Milanovića kao premijera. “Mi imamo izglasano na našim tijelima da mi ne bismo Zorana Milanovića podržali kao kandidata za premijera. Jasno je tko je naš kandidat. Mi pred svoje birače nismo izašli s takvim porukama i sigurno ih nećemo varati”, poručio je Grmoja i dodao da ne bi podržali ni Vladu HDZ-a.

“Ako žele obračun s korupcijom, trebaju podržati nas, ako smo presudni. Ako nismo presudni, onda se nas ni ne pita i nismo ni relevantni”, kazao je. Smatra da je očito da je “dobar dio manjinaca uz Andreja Plenkovića”. “Oni gledaju gdje je stabilnija Vlada. Kroz cijelo vrijeme su ga podržavali i uvjeren sam da su tamo. Uostalom, niti se oglašavaju niti iz SDP-a dolaze informacije da računaju na njih”, zaključio je Nikola Grmoja.

Dodao je da Hrvatskoj treba antikorupcijska Vlada, ali ne SDP-ova jer se SDP, kazao je, “dokazao kao nesposoban u obračunu s korupcijom”.