Objavljeno prvo istraživanje nakon Bandićeve smrti: Tomašević je veliki favorit za idućeg gradonačelnika

Bandićeva smrt promijenila je utrku za gradonačelnika Zagreba, evo kako stoje kandidati

01.02.2021., Zagreb - Galerija Kristofora Stankovica, Starogradska vijecnica. Gradski zastupnik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomasevic (Zagreb je NAS!) govorio je na konferenciji za medije uoci 39. sjednice zagrebacke Gradske skupstine. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Objavljeni su rezultati prvog velikog istraživanja nakon smrti Milana Bandića, koji pokazuju raspoloženje birača uoči nadolazećih lokalnih izbora. Kako javlja Dnevnik.hr, da se izbori održavaju danas, Tomislav Tomašević dobio bi 38% glasova. Na drugom mjestu bi se našao Joško Klisović s 15,8% glasova, dok bi Davor Filipović osvojio 11,7% glasova.

Rezultati istraživanja pokazuju i kako bi Vesna Škare Ožbolt osvojila 9,6 posto, dok bi Zvonimir Troskot dobio 6,5 posto glasova. Miroslav Škoro dobio bi 3,6% glasova, dok bi stranka Milana Bandića, neovisno o kandidatu, dobila 4,9 posto glasova.

Davor Nađi ima potporu 1,2 % birača, a Marina Pavković 0,9%. Otto Barić mlađi osvojio bi 0,9%, Mirando Mrsić 0,4%, a Renato Petek 0,3% glasova. Željko Uhlir nema potpore i osvojio bi 0% glasova, dok bi ‘netko drugu’ od svih ponuđenih dobio 0,4% glasova, a postotak neodlučnih je na 3,1%.

Tomašević uvjerljiv u drugom krugu

Kada se radi o drugom krugu, prema rezultatima istraživanja, uvjerljivo ga osvaja Tomislav Tomašević. Ako bi u drugom krugu bili on i Klisović, Tomašević bi osvojio 53,5% glasova, dok Klisović osvojio 22,5%.

Kad bi se pak u drugom krugu našao s Davorom Filipovićem bio još uvjerljiviji, jer bi osvojio 64,2% glasova, a Filipović 24,2% glasova, javlja Dnevnik.

Kada se radi o Gradskoj skupštini, prva lista bi bila Možemo! s 36,2% glasova. Slijedi HDZ s 14,7% te SDP s 13,8%. Bandićeva stranka drži 7,6% glasova, a izborni prag prolazi i Vesna Škare Ožbolt s 7,3% glasova. Domovinski pokret zasad ima 6,4% glasova, Most 5,9% dok ostale stranke zajedno osvajaju 2,9%. Neodlučnih je 5%.

Istraživanje je provedeno 2. i 3. ožujka, telefonskom metodom na 600 ispitanika. Mogućnost pogreške +/- 4 posto.*