Ovo je poduzetnik upravo uhićen po nalogu EPPO-a zbog izvlačenja milijuna na obnovi od potresa

Sumnja se da je krivotvorio dokumentaciju kako bi lažno prikazao štetu od potresa

Najnovija akcija zagrebačkog Ureda europskog javnog tužitelja, pokrenuta protiv triju osoba i jednog trgovačkog društva zbog sumnje na prijevaru s milijunskim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU-a, odnosi se na tvrtku Flamtron iz Kutine, upravo doznaje Telegram. Direktor Flamtrona je poduzetnik Anto Marković koji je, sudeći prema objavi Ureda europskog javnog tužitelja te MUP-a, jučer uhićen s još dvojicom osumnjičenika.

EPPO sumnja da je direktor Flamtrona prijavio svoju tvrtku na natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja putem kojeg se, iz Fonda solidarnosti EU-a, financirala obnova energetske infrastrukture nakon petrinjskog potresa. Uoči prijave, sumnja EPPO, direktor Flamtrona dogovorio je krivotvorenje dokumentacije koja je bila potrebna za prijavu na natječaj Ministarstva gospodarstva, sve kako bi lažno prikazao štetu od potresa.

Prijevarom došli do milijuna

Sumnja se da je to učinio uz pomoć druge dvojice osumnjičenika – sudskog vještaka za graditeljstvo i ovlaštenog inženjera elektrotehnike. Sumnja se, nadalje, da su neistinito naveli da su na navedenoj elektroenergetskoj infrastrukturi nastala oštećenja u potresu, te da je stalni sudski vještak za graditeljstvo neosnovano uvećao trošak sanacije postojeće elektroenergetske mreže.

Nakon toga, stoji u današnjem priopćenju EPPO-a, vlasnik tvrtke krivotvorene dokumente priložio je prijavi predanoj Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje mu je dodijelilo približno 2,5 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, od čega je oko 1,7 milijuna eura isplaćeno Flamtronu za troškove koji su zapravo bili neprihvatljivi. N1 doznaje da će EPPO od suda tražiti istražni zatvor za dvojicu osumnjičenih.

Izigrali tvrtku u županiji

Tvrtka Flamtron osnovana je 1993. i osnovna joj je djelatnost instaliranje, održavanje, upravljanje i automatizacija industrijske opreme, održavanje kontrolnih sustava i opreme u procesnoj industriji i energetici te razvoj i isporuka projekata obnovljivih izvora energije. Telegram je o Flamtronu pisao u kolovozu 2021. u kontekstu afere u Virovitičko-podravskoj županiji koja je s Flamtronom završila na sudu.

HDZ-ova županija, naime, izigrala je poduzetnika Markovića u poslu postavljanja solarnih elektrana na nekoliko lokalnih škola. Riječ je o propalom poslu iz mandata tadašnjeg župana Tomislava Tolušića. Zbog tog je posla županija poduzetniku Markoviću morala platiti više od 600 tisuća tadašnjih kuna jer nikada nije dobio priliku realizirati posao.