Radić o pregovorima za formiranje nove Vlade: 'Telefoni nam stalno zvone, ali s Plenkovićem se nisam čuo'

Ponovio je da Domovinski pokret neće surađivati sa SDSS-om niti s Možemo!

08.04.2024., Osijek - Konferencija za medije kandidata Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice Maria Radica, Kresimira Cabaja, Jesenke Ricl. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić za Večernji list komentirao je rezultate parlamentarnih izbora na kojima je stranka osvojila 14 mandata i govorio o planovima za sastavljanje buduće Vlade. “Imam puno utakmica u nogama. Očekivanja su jedno, rezultat su drugo. Bilo bi mi draže da je izlaznost bila još veća. Mi smo u prvoj trebali dobiti još jedan mandat, ali Dretar po D’Hondtu nije prošao. Život ide dalje”, rekao je.

Na pitanje što očekuje od pregovora, rekao je da “okvir mora biti ideološki, a ne u smislu fotelja”. “I prema tome nećemo ići. Telefoni svakako zvone, razgovarao sam sa svakakvim ljudima dosad. Nisam se čuo s Plenkovićem, ali sam se čuo s nekima”, odgovorio je i ponovio da neće ići s Možemo! niti SDSS-om.

“Nije zbog nesnošljivosti, nego jednostavno nam je sporan način kako je SDSS nastao, a mi smo podnijeli i kaznenu prijavu. Protuustavno je da stranka nastaje novcem druge države, bilo to Sirija ili Njemačka”, kaže Radić.

Ima li manjinska Vlada šanse?

Nije želio konkretno reći ima li šanse da se formira manjinska Vlada. “Neću govoriti da postoji niti da ne postoji. Napravit ćemo sjednicu predsjedništva. Dat ćemo popis politika od kojih ne odustajemo i od toga nećemo odustati. Nećemo ucjenjivati, a onaj tko će biti spreman podržati to, mi ćemo surađivati.

Što se tiče suradnje s manjinama, ja sam iz Vukovara, grada s 27 narodnosti. Išao sam u razred i sa Srbima, i Mađarima. Mi smo ljudi koji se nikada nisu dijelili na taj način. Manjinama treba dati apsolutno sva prava, ali pravo da se odlučuje o sudbini Hrvatske, po nama to nije u redu”, rekao je.

Možemo! je nazvao franšiznom strankom i rekao da se sa Sandrom Benčić ne slaže apsolutno ni u čemu. “Mi ćemo biti ponizni i skromni, a što se tiče ostalih ljudi, imamo pregovore. Očekivao sam najmanji broj mandata na 12, a maksimalni oko 18. Mogli smo imati i 16, i to je to. Mi smo treća snaga, ponovili smo rezultat, sve te prognoze smo demantirali. Do prije dva mjeseca su nam predviđali četiri mandata jer nemamo prepoznatljive osobe”, poručio je.