Školama su blokirani milijuni iz EU zbog birokratske sitnice koju ministarstvo nije riješilo dvije godine

Ravnatelji su već dobili predujmove na račune škola, no ne mogu ih koristiti bez famozne upute Ministarstva

Ulaganje u srednje strukovne škole, teško 1,8 milijardi kuna iz dva europska fonda, od 2018. doslovno stoji u mjestu zbog nedorečene i spore hrvatske administracije, piše današnji Jutarnji list. Radi se o ulaganju u 25 škola iz 19 gradova, odnosno takozvane centre kompetentnosti kojima su te škole proglašene 2018. godine u sklopu projekta razvoja regionalnih centara kompetentnosti. Radi se o projektu koji bi trebao osigurati bolju pripremu učenika za njihovu buduću struku kroz izravnu suradnju s gospodarstvenicima, ali i bolju opremljenost škola.

Međutim, škole i dalje ne mogu koristiti novac koji im je dodijeljen zato što im, posve bizarno, resorno Ministarstvo obrazovanja nije dostavilo uputu o tome kako isplatiti plaće djelatnicima škole i vanjskim suradnicima koji su trebali biti angažirani na ovome EU projektu. Štoviše, škole su potpisale ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, na račune su im počeli sjedati pozamašni iznosi predujmova, no taj novac ne mogu koristiti zbog nedostatka upute Ministarstva.

Milijuni u školama stoje

Jutarnji je razgovarao s nekolicinom ravnateljica i ravnatelja strukovnih škola koje se nalaze u ovome škripcu. Dubravko Diklić, ravnatelj zagrebačke Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, već je dobio predujam od milijun kuna, no novac ne može koristiti bez jasne upute o tome kako plaćati ljude koji rade na dva projekta koja je ova škola dobila. Smatra kako su projekti u opasnosti; uz njihove projekte vezano je još pet partnerskih škola, a ukupno se radi o 88 milijuna kuna koji stoje samo u slučaju “Fausta”.

Slično govori i Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija. “Projekt je počeo 1. travnja, no zapošljavanje zamjena za ljude koji su raspoređeni na projekt, kao i zapošljavanje vanjskih suradnika, stoji. Pišemo uporno, no odgovora nema”, kaže Roth za Jutarnji. U Školi za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu na projektu su trebali zaposliti dva vanjska suradnika i šest školskih djelatnika, no i tamošnja ravnateljica Asja Jelaković kaže da bez upute ne mogu ništa.

Famozna uputa uskoro će u škole

Iz Ministarstva obrazovanja, pak, poručuju kako su problema svjesni pa ističu da on nije riješen u protekle dvije godine, implicirajući da to nije riješila ni bivša ministrica Blaženka Divjak. O tome je, smatraju, trebalo voditi računa još prilikom osmišljavanja ovog projekta. “Model isplate u prošle dvije godine nije definiran i intenzivno radimo da se taj model uspostavi”, kažu i dodaju da je izrada famozne upute u finalnoj fazi i da će uskoro biti odaslana školama.

Jutarnji je razgovarao i s Vladom Prskalom, pomoćnikom bivše ministrice koji je pokrenuo projekt centara izvrsnosti i to na tragu vlastitih uspjeha u povlačenju sredstava na čelu brodske Srednje škole Matije Antuna Reljkovića. “Moja ideja je bila – mijenjajmo škole, mijenjao sam i svoju. Ako se hitno ne riješe teškoće, upitna je uspješna realizacija projekta, kao i to da sredstva za ovaj reformski proces budu neiskorištena”, upozorio je Prskalo.