Tomašević o imenovanju Uprave Holdinga bez javnog natječaja: 'Nismo prekršili obećanje građanima'

Gradonačelnik kaže kako je to bila nužna mjera

FOTO: N1

Danas se u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održao radni sastanak na kojemu se razgovaralo o bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, a vezano za obnovu zgrada oštećenih potresom.

Na sastanku su uz ministra Darka Horvata bili i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević te predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva financija, Ministarstva unutarnjih poslova te Središnje agencija za financiranje i ugovaranje.

Nakon sastanka medijima su se obratili ministar Horvat i gradonačelnik Tomašević. Ministar Horvat rekao je kako su danas završili sastanak unutar sat vremena jer su razjasnili više-manje sve nedoumice te kako nema potrebe za radikalnim zahtjevima. “Kreće bitka ili boj s vremenom, znajući da Fond solidarnosti moramo utrošiti u roku od sedam mjeseci”, kaže.

Tomašević: ‘Ne možemo dozvoliti da bilo koji euro ne iskoristimo’

Dodaje kako za sada uz vremenski okvir ne vide nekih drugih većih problema da se Fond ne bi mogao adekvatno utrošiti na obnovu grada Zagreba i okolice. Potom se obratio Tomašević koji je rekao kako je ovo peti sastanak nacionalne koordinacije vezano za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti te kako je on došao na sastanak da se upozna s tim sustavom.

“Grad ima tri natječaja trenutno, najveći dio za odgojno-obrazovne ustanove, prijevoz i manji iznos na vodovod i odvodnju”, kaže pa dodaje kako žele napraviti sve u svojoj moći da se sav novac iskoristi. “Ne možemo dozvoliti da bilo koji euro ili kuna ne bude iskorišten, imamo malo vremena. Nije cilj objekte samo vratiti u prvobitno stanje, nego ih poboljšati da građani mogu imati bolje usluge,”, kaže.

Zašto Vanđelić nije bio na sastanku?

Na pitanje kako ubrzati obnovu Horvat kaže da će se na tome razgovarati na jednom drugom sastanku početkom sljedećeg tjedna. Novinare je zanimalo i zašto Damir Vanđelić nije bio na sastanku, na što Horvat kaže da on nije uključen u koordinaciju Fonda solidarnosti, ali kako će on biti na drugom sastanku sljedećeg tjedna.

“Najavio sam već par puta, sredina lipnja je početak konkretne obnove, zaključno s petkom bit će još 18 rješenja. Očekujemo od kolege Vanđelića još 30 odluka i onda ugovarati radove na uklanjanju objekata”, kaže.

Potom je progovorio Tomašević. “Kao što je pojašnjeno ovo sada je bio sastanak Nacionalne koordinacije, međutim mi ćemo danas imati jedan operativni sastanak o rješavanju problema građevinskog otpada nakon potresa, a sljedeći tjedan i sastanak o tome kako ubrzati obnovu”, rekao je.

Tomašević kaže da imenovanjima u Holdingu nije prekršio obećanja

Tomaševića su novinari pitali je li jučer, imenovanjem nove uprave Holdinga prekršio predizborna obećanja, budući da su za te pozicije najavljivali raspisivanje natječaja.

“Kažem, u situaciji u kojoj me zatekne izvješće s 305 milijuna kuna gubitaka smo imali dvije opcije, ili ostaviti staru upravu ili ostaviti Holding bez uprave nekoliko mjeseci koliko bi trajao natječaj. Odlučili smo se na imenovanje minimalnog broja članova kako bi odmah krenuli rješavati probleme i raspisati natječaj za ostale članove”, kaže. Dodaje kako ranije nije to mogao predvidjeti jer su uvid u pravo stanje dobili tek kada su preuzeli izvješća.

“Grad i Holding su povezani sustav, povukli smo potez koji smo povukli, dobili smo mandat za rješavanje problema”, kaže. Na pitanje smatra li da su prekršili obećanje koje su dali, kaže kako smatra da nisu. “Ovo je bila nužna mjera s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo”, kaže. Dodaje kako će, ako bude potrebe biti još imenovanja, ako to hitne situacije budu zahtijevale.