Uživo. Zaustavljen pohod Wagnera na Moskvu, Kremlj objavio detalje dogovora: 'Prigožin seli u Bjelorusiju'

Pratimo kaotične događaje u Rusiji

FOTO: AFP/Profimedia

Uživo pratimo razvoj situacije u Rusiji


KLJUČNI DOGAĐAJI:

  • Počele borbe Wagnera i ruske vojske
  • Zelenski: ‘Nijedna laž ne može sakriti ruski kaos’
  • BBC: Wagner zauzeo vojne objekte u Voronježu
  • Prigožin optužio rusku vojsku da je napala Wagnerove položaje u Ukrajini
  • Zaprijetio osvetom i “maršem za pravdu”, tvrdi da su njegovi borci već u Rusiji
  • Moskva negira napad na Wagner, pokrenula postupak protiv Prigožina
  • Optužuju ga za “pozivanje na pobunu” i građanski rat, neki generali i za puč
  • Putin je “informiran” o situaciji s Prigožinom, ali ne daje izjave
  • TASS: Vojni specijalci na ulicama Moskve
  • U centru Rostova na Donu naoružani muškarci u uniformama
  • Više ruskih oblasti pojačalo sigurnosne mjere
  • Bijela kuća pozorno prati razvoj situacije

Prigožin seli u Bjelorusiju, neće biti kaznenog progona

  • Jevgenij Prigožin preselit će se u Bjelorusiju prema dogovoru koji je sklopio bjeloruski predsjednik kako bi se okončala današnja oružana pobuna protiv ruskog vojnog vodstva, rekao je Kremlj.

Šef Wagnera i njegovi borci također će biti sigurni od kaznenog progona prema sporazumu, dodaje se. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Aleksandar Lukašenko ponudio posredovanje, uz suglasnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer Prigožina osobno poznaje oko 20 godina.

Vlasti neće kazneno goniti pripadnike skupine Wagner koji su sudjelovali u pobuni zbog njihovih zasluga na prvoj crti bojišnice, rekao je Peskov novinarima. “Što se tiče ostalih boraca (onih koji su sudjelovali u pobuni), njih nitko neće progoniti, uzimajući u obzir njihove zasluge na fronti.”

Po njegovim riječima, Wagnerova prekinuta pobuna “ni na koji način” neće utjecati na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. “Ni u kojem slučaju”, rekao je Peskov odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućim posljedicama prekinute pobune na plan Kremlja u Ukrajini. “Specijalna vojna operacija se nastavlja. Naša je vojska uspjela odbiti ukrajinsku protuofenzivu”, kazao je.

Borci koji nisu sudjelovali u pobuni će potpisati ugovore s ministarstvom obrane, koje namjerava do 1. srpnja pod svoje zapovjedništvo staviti sve autonomne dobrovoljačke snage. Peskov je odbio kazati jesu li za Prigožina napravljeni bilo kakvi ustupci osim sigurnosnih jamstava za njega i njegove borce, za koje je rekao da je Putin dao svoju riječ.

Prigožin je ranije zahtijevao da mu se predaju ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik ruskog vojnog stožera Valerij Gerasimov. Glasnogovornica moskovskog gradonačelnika izjavila je za novinsku agenciju TASS da ponedjeljak, 26. lipnja, ostaje neradni dan u Moskvi, kao što je ranije najavljeno.


Wagner se priprema napustiti Rostov

  • Ruska državna TV postaja RT izvještava kako je grupa Wagner počela pakirati svoje stvari i da se borci spremaju napustiti Rostov.

Minsk: Putin je zahvalio Lukašenku na pregovorima s Prigožinom

  • Tiskovni ured Aleksandra Lukašenka piše da je Vladimir Putin zahvalio bjeloruskom predsjedniku na pregovorima sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom, koji je nakon razgovora s Lukašenkom pristao povući svoje plaćenike.

“Danas u 21 sat predsjednici su ponovno razgovarali telefonom. Bjeloruski predsjednik je detaljno izvijestio ruskog predsjednika o rezultatima svojih pregovora s vlastima PMC-a Wagner”, stoji u priopćenju. “Predsjednik Rusije podržao je i zahvalio svom bjeloruskom kolegi na obavljenom poslu.” Kremlj se još nije javno očitovao o pregovorima.


Prigožin potvrdio dogovor: Želimo izbjeći krvoproliće

  • Nakon što je Bjelorusija objavila da je šef Wagner grupe pristao na deeskalaciju situacije u Rusiji, sada je i sam Jevgenij Prigožin potvrdu tu informaciju. Šef plaćeničke skupine Wagner objavio je audio poruku kojom potvrđuje da se njegovi borci vraćaju u svoje baze kako bi “izbjegli krvoproliće”.

Lukašenko: Prigožin je pristao na deeskalaciju

  • Jevgenij Prigožin pristao je na deeskalaciju situacije u Rusiji, priopćeno je iz ureda bjeloruskog predsjednika Lukašenka. U priopćenju, objavljenom na službenom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva, stoji da je šef plaćeničke skupine Wagner pristao zaustaviti daljnje kretanje svojih boraca po Rusiji. Na stolu je i dogovor o jamčenju sigurnosti Wagnerovih trupa. “Aleksandar Lukašenko blizak je saveznik Vladimira Putina i razgovarao je s g. Progožinom u dogovoru s ruskim predsjednikom”, stoji u priopćenju. Zasad nema nikakve potvrde Moskve niti Wagnera.

Zelenski: Siguran sam da Putin više nije u Moskvi’

  • Dok se događaji u Rusiji brzo razvijaju, Volodimir Zelenski je rekao kako je “siguran” da Vladimir Putin više nije u Moskvi. U svom obraćanju na Telegramu, ukrajinski predsjednik je rekao da je “danas dan kada definitivno ne bi trebalo biti tišine” i da je “definitivno potrebno vodstvo”.

“Danas je svijet vidio da gospodari Rusije ne kontroliraju ništa. Baš ništa. Samo potpuni kaos”, napisao je. Obećao je da će njegove trupe “definitivno moći zaštititi Europu od bilo kakvih ruskih snaga”, dodajući da sigurnost istočnog krila “ovisi” o obrani Ukrajine.

“Čovjek iz Kremlja se očito jako boji i vjerojatno se negdje skriva, ne pokazuje se. Siguran sam da više nije u Moskvi”, nastavio je. “On zna čega se boji, jer je sam stvorio tu prijetnju. Svo zlo, sve gubitke, svu mržnju – on to sam širi.”


Šef američkog Združenog stožera otkazao put na Bliski istok

  • Najviši vojni časnik Pentagona, general Mark Milley, otkazao je put na Bliski istok u jeku krize koja je izbila u Rusiji, rekao je dužnosnik u subotu. Milley, načelnik Združenog stožera, trebao je u subotu posjetiti Izrael.

U Moskvi otkazana sva masovna događanja do 1. srpnja

  • Moskovska regija obustavila je masovna događanja na otvorenom i u obrazovnim ustanovama do 1. srpnja, objavile su vlasti. Ovo je uslijedilo nakon što je gradonačelnik Moskve pozvao građane da se suzdrže od putovanja po glavnom gradu.

Bijela kuća: Biden razgovarao s europskim saveznicima

  • Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s britanskim premijerom Rishijem Sunakom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom o situaciji u Rusiji, priopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik raspravljao je o previranjima s kojima se suočava Vladimir Putin dok pobunjeni ruski plaćenici hrle prema Moskvi nakon što su zauzeli grad na jugu Rusije. “Čelnici su razgovarali o situaciji u Rusiji. Također su potvrdili nepokolebljivu potporu Ukrajini”, stoji u tekstu.


Oko 5000 Wagnerovaca nadomak Moskve

Konvoj Wagnerovih plaćenika s oko 5000 vojnika približava se Moskvi, rekao je izvor blizak separatističkom vodstvu u Donjecku, prenosi Reuters.


Medvedev: Rusija neće dozvoliti da se pobuna pretvori u državni udar

  • Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da Rusija neće dozvoliti da se pobuna pod vodstvom Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke skupine Wagner, pretvori u državni udar ili globalnu krizu, citirala ga je ruska državna novinska agencija TASS u subotu.

Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, novinarima je rekao da će cijeli svijet biti na rubu katastrofe ako rusko nuklearno oružje dospije u ruke “bandita”. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju u subotu objavilo da upozorava zapadne zemlje da ne koriste pobunu plaćeničke skupine Wagner “kako bi postigle svoje rusofobne ciljeve”.


MVEP: hrvatski državljani u Rusiji trebaju pratiti sigurnosne preporuke

  • Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi preporučuje hrvatskim državljanima koji se nalaze u ruskim gradovima i regijama gdje su povećane mjere sigurnosti da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbjegavaju mjesta većih okupljanja, objavilo je u subotu ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Upitano o stavu prema situaciji u Rusiji nakon izbijanja pobune plaćeničke skupine Wagner i njihove najave pohoda na Moskvu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je Hini da prati događanja u Rusiji i da razmjenjuje informacije s državama članicama Europske unije te međunarodnim partnerima.

“Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi predlaže svim hrvatskim državljanima koji se nalaze u gradovima i regijama gdje su povećane mjere sigurnosti da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbjegavaju mjesta većih okupljanja”, stoji u odgovoru ministarstva vanjskih poslova. Veleposlanstvo stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti, dodaje se u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će slomiti ono što je nazvao “oružanom pobunom”, nakon što je vođa pobunjenih plaćenika Jevgenij Prigožin u subotu rekao da je preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vodstva. Dramatičan obrat, s mnogim nejasnim detaljima, čini se kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je zapovjedio opću invaziju na Ukrajinu – koju je nazvao “specijalnom vojnom operacijom” – u veljači prošle godine.


Gradonačelnik Moskve: situacija je teška

17:30 Gradonačelnik Moskve poslao je službenu obavijest građanima u kojoj navodi da je “situacija teška” te da je pokrenuta protuteroristička akcije u glavnom gradu. U poruci je napisao da će u ponedjeljak biti neradni dan.


Ceste prema Moskvi blokirane, Wagner je navodno ušao u moskovsku oblast

17:28 Na Google mapsu je vidljivo da su sve ceste prema Moskvi blokirane.

U međuvremenu, ruski vojni bloger Igor Girkin je na svom Telegram profilu napisao da su wagnerovci navodno ušli u moskovsku oblast, no to nije službeno potvrđeno ni od strane Wagnera niti ruske vojske.


Pobunjenici su udaljeni 360 kilometara od Moskve

17:03 Vagnerovci su ušli u pokrajinu Lipeck, otprilike 360 kilometara južno od Moskve, znači da su napredovali više od 300 kilometara od jutra. “Vlasti poduzimaju sve potrebne mjere kako bi osigurale sigurnost stanovništva. Situacija je pod kontrolom”, rekao je guverner Lipecka Igor Artamonov, nakon što je ranije danas rekao građanima da ostanu u kućama.


Rusija je navodno pobunjenicima ponudila amnestiju ako se predaju

16:40 Ruske vlasti navodno su Wagnerovim pobunjenicima ponudile amnestiju ako se predaju. Ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass ruski je zastupnik rekao da je borcima Wagnera obećana amnestija ako se predaju, izvještava Reuters.

Tursko predsjedništvo je u međuvremenu potvrdilo da je turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pozvao ga da postupa zdravorazumski. Rečeno je da su njih dvojica razgovarali o nedavnim događajima u Rusiji i da je Erdogan rekao Putinu da je Turska spremna učiniti svoj dio kako bi pomogla u postizanju mirnog rješenja situacije.


U Moskvi evakuiraju muzeje, trgovačke centre, kulturne objekte

16:32 BBC Rusija izvijestio je o evakuacijama javnih zgrada diljem Moskve dok Wagnerovi pobunjenici napreduju prema glavnom gradu. Televizija je rekla da se u Moskvi evakuiraju muzeji u blizini Kremlja. Tijekom posljednjih nekoliko sati pojavili su se izvještaji o evakuaciji Tretjakovske galerije, Puškinovog muzeja i Doma kulture GES-2, dodaje BBC. Trgovački centar Mega Belaya Dacha i trgovački centar Kvartal također su evakuirani.


Latvija zatvorila granice za Ruse

16:22 Latvija je zatvorila svoje granice za Ruse zbog oružane pobune protiv režima predsjednika Putina. Novoizabrani predsjednik Latvije u subotu je rekao da je baltička država pooštrila sigurnost granica kao odgovor na pobunu koja je u tijeku u Rusiji i da neće primiti Ruse.

“Latvija pomno prati razvoj situacije u Rusiji… Sigurnost granica je pojačana, vize ili ulasci na granicu za Ruse koji napuštaju Rusiju zbog trenutnih događaja neće biti razmatrani”, rekao je Edgars Rinkevics na Twitteru.


Čečenski vojnici stigli u regiju Rostov, sprema se velika bitka?

16:10 Vojna kolona čečenskih vojnika pod zapovjedništvom Ramzana Kadirova upravo je stigla u regiju Rostov. Čini se da bitka između Wagnerove skupine i Kadirovljevih Čečena samo što nije počela.


Wagnerovci probili barikade, 300 km udaljeni su od Moskve

15:50 Postrojbe Wagnera probile su barikade na putu prema Moskvi, javlja Nexta. Trenutno se nalaze nešto malo više od 300 kilometara od glavnog grada i do večeri bi trebali ući u grad, ako ih ruske snage ne spriječe.

Guverner regije Lipeck, Igor Artamonov, potvrdio je da se Wagner kreće teritorijem regije, piše The Guardian.


Racija u Prigožinovu uredu

15:42 Tijekom racije Prigožinova ureda u Sankt Peterburgu pronađene su velike količine gotovine, izvijestili su ruski mediji.


Rasprodani letovi iz Moskve

15:10 Letovi iz Moskve navodno su rasprodani kako se Wagnerova skupina plaćenika približava. Der Spiegel je izvijestio da karte za izravne veze iz Moskve za Tbilisi, Astanu i Istanbul više nisu dostupne. Google karte pokazuju zatvaranje cesta na M4 južno od Moskve, rute kojom idu Wagnerovi pobunjenici.


Putinov avion odletio iz Moskve i nestao s radara

14:45 Zrakoplov ruskog predsjednika Vladimira Putina poletio je iz Moskve u Sankt Peterburg rano u subotu. Nije poznato je li Putin bio u avionu, i znači li to da je pobjegao iz Mosskve pred pobunjenicima koji se glavnom gradu primiču s juga. Pojavili su se navodi da je avion u jednom trenutku nestao s radara, ali kasnije su demantirani.


Proratni ruski nacionalisti najavljuju akcijski plan protiv Wagnera

13:40 Proratni ruski nacionalisti predvođeni bivšim službenikom službe sigurnosti FSB-a rekli su u subotu da će uskoro objaviti akcijski plan za odgovor na oružanu pobunu plaćeničke skupine Wagner, javlja Reuters.

Ruska nacionalistička skupina, poznata kao “Klub gnjevnih domoljuba”, rekla je u izjavi da bi građanski rat mogao dovesti do ponižavajućeg vojnog poraza za rusku vojsku u Ukrajini i upozorila da je Rusija na rubu katastrofe.


Podoljak: ‘U idućih 48 sati znat će se Putinova subina’

13:27 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsjednika Vladimira Putina biti poznata uskoro, u kontekstu oružane pobune Jevgenija Prigožina, čelnika Wagnerove plaćeničke vojske.

“U sljedećih 48 sati definirat će se novi status Rusije”, napisao je Podoljak na Twitteru u subotu. “Ili potpuni građanski rat ili dogovoreni prijenos vlasti, ili privremeni predah prije sljedeće faze pada Putinovog režima”, napisao je Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskija.

“Svi potencijalni igrači sada biraju na kojoj su strani. Tišina ruske elite zasad je zaglušujuća”, napisao je Podoljak.


Ruski helikopteri napali Wagnerov konvoj na autocesti prema Moskvi

13:16 Reuters javlja da je napadnu vojni konvoj Wagner grupacije na autocesti prema Moskvi. Napao ga je ruski vojni helikopteri na autocesti M-4 nedaleko Voronježa. Ruski i ukrajinski mediji također javljaju da ruska vojska postavlja strojnice na jugozapadu grada, prema smjeru iz kojeg bi trebale stići postrojbe Wagnera. Navodno vojska na rubovima Moskve također užurbano kopa rovove.


Gradonačelnik uveo je ‘protuterorističke mjere’ u Moskvi

13:08 Britanski obavještajci u svojem najnovijem izvješću tvrde kako su gotovo sigurni da je krajnji cilj vagnerovaca ruska prijestolnica. Gradonačelnik Sergej Sobjanin uveo je “protuterorističke mjere” u glavnom gradu Moskvi, suočen s eskalirajućim sukobom između ruske vojske i plaćenika Wagnera.

Sobjanin je u subotu ujutro na svom Telegram kanalu napisao da su na ulicama već uvedene pojačane kontrole prometa. Moguća su i ograničenja masovnih događanja, dodao je. “Kao rezultat pristiglih informacija, u Moskvi se provode protuterorističke mjere za jačanje sigurnosti”, napisao je Sobjanin. Zamolio je više od 13 milijuna stanovnika metropole za razumijevanje. Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov također je na Telegramu napisao o pojačanim sigurnosnim mjerama.


Pucnjava u Rostovu

13:00 Wagnerovi plaćenici su tvrdili da su zauzeli grad Rostov na Donu, piše BBC. Maloprije je guverner Rostovske regije Vasilij Golubev oglasio na Telegramu kako bi pozvao ljude da stanu uz predsjednika Putina: “Bilo je trenutaka u povijesti Rusije kada su neki željeli razdvojiti naše društvo i raspiriti plamen građanskog rata… dovela je do katastrofe.”

Dodao je: “Ne može se dopustiti da se ovo ponovi. Rostovska oblast je na strani predsjednika! Dragi sugrađani, moramo biti jedinstveni!”

Na društvenim mrežama ljudi javljaju da se u Rostovu čuje pucnjava. Kruži i nekoliko videa napada.


Wagner kreće prema Moskvi

12:35 Prema informacijama koje su stigle iz više izvora u Rusiji, snage Wagnera su prošle kroz Voronjež i uputile se prema Moskvi. Ako ne budu zaustavljene na putu, očekuje se da će u glavni grad stići večeras. Na društvenim mrežama su se pojavile informacije o pokušaju ruskih aviona da zaustave kolonu Wagnera na autocesti M-4 kod Voronježa. Snimci prikazuju oštećenu cestu. Prema dostupnim fotografijama i snimkama, snage Wagnera su dobro opremljene i posjeduju protuzračne sustave.

Ipak, trenutno nije jasno koji je točan cilj Wagnera, s obzirom na to da je teško očekivati da će jedna kolona vozila stići do Moskve i preuzeti kontrolu nad gradom.


Putin razgovarao s ruskim saveznicima

12:22 Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je rekao da se Putin telefonski čuo s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, predsjednikom Uzbekistana Mirzijokevom te predsjednikom Kazahstana Tokajevom.


Ruske snage pogodile su skladište nafte u Voronježu

12:10 Na društvenim mrežama pojavio se videozapis u kojem se prikazuje helikopter koji napada skladište nafte u gradu Voronježu u Rusiji. Voronjež je grad koji su jutros zauzele snage Wagnera i nalazi se otprilike 600 kilometara udaljen od Moskve. Na snimci se vidi helikopter, koji se navodno identificira kao ruski Ka-52, kako se približava skladištu nafte, a zatim se udaljava. Kamera se ponovno usmjerava prema skladištu i zapaža se snažan plamen i eksplozija. The Guardian javlja da su ruske zračne snage pogodile skladište goriva.

Snage Wagnera su u blizini zračne luke u Voronježu te se spremaju zauzeti je. Prema dostupnim snimkama, imaju tenkove T-72, te čak protuzračni sustav Panzir S1.

 


Zelenski: ‘Nijedna laž ne može sakriti ruski kaos’

12:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da “nijedna laž ne može sakriti” ruski kaos i da je oružana pobuna pokazala njihovu “potpunu slabost”.

“Svatko tko izabere put zla uništava samog sebe. Tko šalje kolone vojske da unište živote tuđe zemlje i ne može ih spriječiti u bijegu i izdaji kad se život opire. Tko terorizira projektilima, a kada ih obore, ponižava se da dobije dronove Shahed. Koji prezire ljude i baca stotine tisuća u rat, da bi se na kraju zabarikadirao u Podmoskovlju od onih koje je sam naoružao.

“Rusija je dugo vremena koristila propagandu kako bi prikrila svoju slabost i glupost svoje vlade. A sada je toliki kaos da ga nikakva laž ne može sakriti. I sve je to jedna osoba, koja uvijek iznova plaši 1917. godinom, iako ne može rezultirati ničim drugim nego ovim. Slabost Rusije je očita. Puna slabost. I što duže Rusija drži svoje trupe i plaćenike na našoj zemlji, to će više haosa, boli i problema imati za sebe kasnije. Također je očito. Ukrajina je u stanju zaštititi Europu od širenja ruskog zla i kaosa. Čuvamo svoju otpornost, jedinstvo i snagu. Svi naši zapovjednici, svi naši vojnici znaju što im je činiti. Slava Ukrajini!”, napisao je na Twitteru.


Šef Wagnera Prigožin odgovorio Putinu

11:50 Na Wagnerovom Telegram kanalu objavljena ja audio poruka, navodno se radio o izravnom odgovoru Jevgenija Prigožina na ranije TV obraćanje predsjednika Vladimira Putina, javlja BBC.

Čuje se muški glas, koji zvuči ka0 Prigožinov, kako govori: „Što se tiče izdaje domovine, predsjednik je duboko pogriješio. Mi smo domoljubi svoje domovine, borili smo se i borimo se. I nitko neće, kao što zahtijevaju predsjednik, FSB ili bilo tko drugi, okrivit nas. Jer ne želimo da naša zemlja više živi u korupciji, lažima i birokraciji”.

Podsjećamo, u svom obraćanju u subotu ujutro, Putin je optužio Wagnera za izdaju te je pokrenut kazneni postupak protiv šefa Wagnera.


Charles Michel: ‘Pomno pratimo situaciju u Rusiji’

11:43 Europski čelnici i čelnici G7 u kontaktu kada je u pitanju s razvojem krize u Rusiji, rekao je predsjednik Vijeća Europske unije. U tweetu Charles Michel rekao je da jutros “pomno prate” situaciju. “Pažljivo pratim situaciju u Rusiji kako se odvija. U kontaktu s europskim čelnicima i G7 partnerima. Ovo je očito unutarnje rusko pitanje. Naša podrška Ukrajini je nepokolebljiva”, napisao je.


BBC: Wagner zauzeo vojne objekte u Voronježu

11:30 Izvori BBC-a javljaju da su Wagnerovi borci preuzeli kontrolu nad svim vojnim objektima u gradu Voronježu, na pola puta između Rostova na Donu (za kojeg Wagner također tvrdi da su ga zauzeli borci) i glavnog grada Moskve.

Gradske vlasti Voronježa još nisu javno komentirale tu tvrdnju. U međuvremenu, guverner regije Voronjež Aleksandar Gusev upozorio je da kruže mnoga lažna izvješća o kretanju oklopne kolone u regiji. Također kaže da ruske oružane snage sada provode “operativne i borbene mjere” u regiji Voronježa u sklopu rano proglašene protuterorističke operacije.


Kadirov je sprema pomoći u gašenju pobune

11:25 Čečenski čelnik Ramzan Kadirov rekao je u subotu da su njegove snage spremne pomoći u gušenju pobune vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina i da će upotrijebiti oštre metode ako bude potrebno. Kadirov je u priopćenju nazvao Prigožinovo ponašanje “nožem u leđa” i pozvao ruske vojnike da ne pokleknu ni pred kakvim “provokacijama”.

Estonska premijerka Kaja Kallas pojačala je sigurnost na ruskoj granici i pozvala svoje građane da ne putuju ni u jedan dio Rusije. Na Twitteru je objavila: “Estonija pomno prati razvoj situacije u Rusiji i razmjenjuje informacije sa saveznicima.”


Počele borbe Wagnera i ruske vojske

11:15 Stiže sve više izvještaja o sukobima između plaćenika i regularne vojske.Ruski vojni blogeri, često najbolji izvor informacija o događajima u toj zemlji, javili su o napadima zračnih snaga ruske vojske na kolone plaćenika Wagnera koje se kreću južnom Rusijom. Navodno su Wagnerovci srušili n ajmanje dva helikoptera tipa Mil Mi-8 koji su sudjelovali u akcijama protiv njih.

Na Twitteru se pojavila i snimka koja navodno prikazuje rušenje ruskog vojnog zrakoplova. U objavi se navodi da su i tu letjelicu srušili pripadnici Wagnera.

Na kanalima Wagnera na društvenim mrežama objavljeno je kako su se snage te organizacije primakle Voronježu, gradu na zapadu Rusije nedaleko od granice s Ukrajinom. Čini se da je i ondje došlo do sukoba sa snagama ruske vojske. Visoki ukrajinski dužnosnik Anton Geraščenko prenio je objavu plaćeničke organizacije na Telegramu: “Jedan Wagnerov konvoj napadnut je u Voronježu. Avijacija isto djeluje. Građanski rat je službeno počeo”, napisali su.


Wagner ima protuzračnu obranu

11:00 Među Wagnerovim trupama opaženo je protuzračno oružje. “Prigožin je itekako pripremljen”, komentirao je Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom MUP-u.


Snage sigurnosti upale u zgradu Wagnera

10:53 Od ranog jutra lokalne vlasti u ruskim gradovima uklanjaju reklame kojima se građane poziva da se pridruže plaćeničkoj skupini Wagner. Ruski mediji navode i kako su započeli pretresi prostorija u vlasništvu Jevgenija Prigožina ili njegove organizacije.

Objavljene su fotografije na kojima se vidi da je policija upala u centralnu zgradu Wagnera u Sankt Petersburgu. Lokalni mediji navode da su teško naoružani i oklopljeni pripadnici snaga sigurnosti u zgradi bili kratko, ali da su nakon njihovog odlaska ondje ostali dužnosnici policije u civilu.


UK: ‘Wagner napreduje prema Moskvi’

10:28 BBC je objavio najnovije obavještajne podatke Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Prema njima, neke jedinice Wagnera “kreću na sjever kroz oblast Voronjež, gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve”.

Voronjež se nalazi na pola puta između glavnog grada Moskve i Rostova na Donu, ruskog grada za koji plaćenička skupina Wagner tvrdi da ga sada kontrolira. Ministarstvo obrane UK kaže da je Wagner “gotovo sigurno” zauzeo ključne lokacije u Rostovu na Donu.

Britanci ovu pobunu opisuju kao “najznačajniji izazov ruskoj državi u posljednje vrijeme”. U izvješću se navodi kako prijeti eskalacija u “izravni vojni sukob” i dodaje se da su snage Wagera “prešle iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dvije lokacije”.

Također se tvrdi da su neke ruske trupe “vjerojatno ostale pasivne, pristajući uz Wagner”. “U nadolazećim satima lojalnost ruskih sigurnosnih snaga, a posebno Ruske nacionalne garde, bit će ključna za razvoj krize”, zaključuju Britanci.


Putin: ‘Ovo je izdaja’

9:13 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je izvanredno televizijsko obraćanje ruskoj javnosti. Putin je Prigožinove poteze proglasio zločinačkom avanturom, i obećao da će kazniti krivce. “Ovo je izdaja onih koji se bore na prvoj liniji, ubod u leđa naroda Rusije. Nećemo dopustiti da nas poraze, branit ćemo našu domovinu. Ovo je izdaja koja će biti žestoko kažnjena”, kazao je ruski predsjednik.

“Ruske oružane snage dobile su zapovijed da neutraliziraju one koji su organizirali oružanu pobunu. Unutarnje previranje je smrtna prijetnja našoj državnosti. Rusija vodi tešku borbu za budućnost, cijeli stroj Zapada je usmjeren protiv nas, borimo se za neovisnost, mogućnost da ostanemo Rusija. Ova bitka zahtijeva jedinstvo i konsolidaciju, svi sukobi moraju biti zaboravljeni”, dodao je.


Ministarstvo obrane apeliralo na Wagnerovce: ‘Uvučeni ste u kriminalnu avanturu’

8:16 Rusko ministarstvo obrane obratilo se plaćenicima organizacije Wagner, poručivši im da su uvučeni u kriminalnu avanturu Jevgenija Prigožina. “Apeliramo na borce jurišnih odreda PMC-a Wagner. Uvučeni ste u Prigožinovu kriminalnu avanturu i sudjelovanje u oružanoj pobuni. Mnogi vaši suborci iz nekoliko odreda već su shvatili svoju pogrešku, te zatražili pomoć pri povratku u baze u koje su redovno razmješteni.

Ovakva pomoć s naše strane već je pružena svim prijavljenim borcima i zapovjednicima”, priopćili su iz ministarstva. Borce Wagnera pozvali su na razboritost, i apelirali da što prije stupe u kontakt s predstavnicima ministarstva obrane ili sigurnosnih agencija.


Prigožin navodno zauzeo ključno zapovjedno središte

7:14 Internetom se širi video koji navodno prikazuje Jevgenija Prigožina unutar ruskog Južnog vojnog stožera u Rostovu na Donu. U videu Prigožin kaže da će njegove trupe blokirati grad i krenuti dalje prema Moskvi osim ako se s njim ne sastanu šefovi ruske vojske, Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov.

Prigožin u videoporuci kaže i da su sve vojne lokacije u Rostovupod kontrolom plaćeničke skupine Wagner, prenosi Reuters. Dodaje da to ne ometa rusko provođenje onoga što naziva “specijalnom vojnom operacijom”

U Rostovu se nalazi zapovjedništvo ruskog Južnog vojnog okruga, koje je bilo ključno za napad na Ukrajinu. Iz tog se stožera upravlja 58. kombiniranom armijom južnog vojnog okruga, koja je prema navodima Moskve “trenutno odlučno angažirana u obrambenim operacijama protiv ukrajinskih protuofenziva u južnoj Ukrajini i zapovjedno je središte za rusku združenu skupinu snaga u Ukrajini u cjelini”.


Prigožin tvrdi da se njegovoj pobuni priključuju obični vojnici

6:42 Osnivač Wagnera svakih sat ili dva javlja se novom audio porukom na svom kanalu na aplikaciji Telegram. U najnovijoj snimci tvrdi da se njegovim borcima priključuju regularni ruski vojnici, a da borbe traju samo na mjestima na kojima su vojnici zavedeni dezinformacijama vojnog vodstva.

“Tamo gdje se sretnemo s vojnicima, s pripadnicima Narodne garde i s policajcima, oni nam veseli mašu, a mnogi nam govore: ‘Želimo ići s vama'”, ustvrdio je Prigožin rekavši da im se na taj način već pridružilo 60 do 70 regularnih vojnika.

Nijednu njegovu tvrdnju nije bilo moguće neovisno potvrditi.


Sva javna događanja u Rostovu na Donu ovog vikenda otkazana

6:14 Sva javna događanja u Rostovu na Donu zakazana za ovaj vikend se otkazuju, odlučile su lokalne vlasti.

Kako je rekao gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev, gradski javni prijevoz još funkcionira, ali s izmjenama na pojedinim autobusnim linijama koje prolaze kroz centar.


I čitava Moskovska oblast uvodi ‘antiterorističke mjere’

5:46 Nakon što je grad Moskva objavio uvođenje “antiterorističkih mjera”, isto je odlučila učiniti i čitava Moskovska oblast, priopćio je gubernator Andrej Vorobjov.

On je građane usto zamolio da ne napuštaju oblast u smjeru juga te ih je pozvao da ostanu mirni.


Naoružani uniformirani muškarci pred ključnim objektima u Rostovu

5:36 Nekolicina ruskih kanala na aplikaciji Telegram objavila je snimke iz središta Rostova na Donu koje prikazuju naoružane i uniformirane muškarce pred zgradom u kojoj se nalazi sjedište regionalne policije. Agencija Reuters javlja da je potvrdila lokaciju, ali nije jasno tko su uniformirani ljudi odnosno je li riječ o regularnim ruskim vojnicima ili o pripadnicima Wagnera.

Sličan prizor je zabilježen i pred zgradom u kojoj je smješteno Zapovjedništvo južnog distrikta ruskih oružanih snaga. Snimke na aplikaciji Telegram prikazuju i nekoliko tenkova na toj lokaciji. Spomenuto zapovjedništvo je zapravo stožer zadužen za provedbu kompletne invazije na Ukrajinu pa bi njegovo eventualno zauzimanje od strane Wagnera predstavljalo izuzetno vrijedan plijen, u simboličkom i stvarnom smislu.


Putin o kaosu u državi javno dosad nije rekao nijednu riječ

5:17 Ruski predsjednik Vladimir Putin dosad u javnosti nije rekao nijednu riječ o situaciji u državi nakon što je osnivač plaćeničke grupacije Wagner Jevgenij Prigožin službeno optužen da je pokušao organizirati oružanu pobunu i građanski rat. Unatoč izvješćima prema kojima su borci Wagnera krenuli u pohod na Rostov na Donu, kao i da su viđeni u središtu tog grada, Putin se nije oglasio ni priopćenjem.

Iz Kremlja je tek glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio da sve službe Putina kontinuirano informiraju o mjerama koje se poduzimaju.


Gradonačelnik Moskve: ‘Uvodimo antiterorističke mjere’

5:08 Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin objavio je da se u glavnom gradu Rusije uvode “protuterorističke mjere”, što znači da su na prometnicama uvedene dodatne kontrole, a moguće je i ograničavanje nekih javnih manifestacija.

Sobjanin je Moskovljane zamolio za razumijevanje.


Prigožin tvrdi da su on i 25.000 wagnerovaca spremni umrijeti za domovinu

5:04 Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin poručio je u najnovijoj audio snimci na aplikaciji Telegram da su njegovi borci i on spremni umrijeti za domovinu i oslobađanje ruskog naroda od aktualnog vojnog vodstva. “Spremni smo umrijeti, svih nas 25.000”, rekao je Prigožin.

“Zato što ginemo za domovinu, ginemo za ruski narod kojeg se mora osloboditi od onih koji bombardiraju civilno stanovništvo”, naglasio je šef Wagnera koji je u osvetničkom pohodu na ruski vojni vrh.


Stanovnike Rostova na Donu vlasti mole da ne idu u centar grada

4:57 Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev ponovno se oglasio na aplikaciji Telegram.

Ponovio je apel građanima da ne napuštaju svoje domove, a zamolio ih je i da ne idu u centar Rostova na Donu, ne navodeći razlog za takvu molbu. Ipak, BBC navodi da su u središtu grada, pa i u blizini ureda samog Golubeva, viđene naoružane uniformirane osobe za koje se vjeruje da bi mogli biti pripadnici grupe Wagner, ali za to zasad nema potvrde.


Institut za proučavanje ratovanja: Prigožinovi izgledi su slabi

4:32 Američki Institut za proučavanje ratovanja objavio je kratku analizu u kojoj ocjenjuje da Prigožinova navodna pobuna nema puno izgleda za uspjeh. Prema njima, osnivač Wagnera najvjerojatnije želi dobiti podršku dijela visokih časnika u ruskoj vojsci, računajući na njihovo nezadovoljstvo ogromnim gubicima u Ukrajini. Bez njihove podrške, on nema ni ljudstva ni opreme za svrgavanje vojnog vrha.

U Institutu tumače da se Prigožin vrlo vjerojatno gadno preračunao što je postalo očito nakon što je jedan od njegovih najvećih saveznika u redovnoj vojsci, general Sergej Surovikin, tijekom noći objavio poruku u kojoj apelira na pripadnike Wagnera da prestanu slijediti zapovijedi svog šefa.


I u Voronješkoj oblasti pojačane sigurnosne mjere

3:57 Nakon ranijih službeno nepotvrđenih izvješća o pokretanju operacije “Tvrđava” u Rostovskoj oblasti, list Kommersant javlja, pozivajući se na neimenovane izvore u sigurnosnom aparatu, da je ista operacija pokrenuta i u Voronješkoj oblasti.

Operacija “Tvrđava” podrazumijeva dizanje policijskog osoblja u najviši stupanj pripravnosti i preuzimanje kontrole nad objektima od posebnog značaja. Prema dosadašnjim informacijama iz Voronježa, policajci su pozvani, ali zasad nisu dobili naredbe o daljnjem postupanju.

Gubernator Voronješke oblasti Aleksander Gusev izdao je priopćenje u kojem navodi da je situacija pod kontrolom kao i da službe provode sve mjere da tako i ostane. Stanovništvo je zamolio da privremeno ne koristi autocestu M4 zbog prolaska konvoja koji prevozi vojnu opremu.


Pojačane sigurnosne mjere u Lipeckoj oblasti južno od Moskve

3:25 Čelnik Lipecke oblasti Igor Artamonov naredio je jačanje sigurnosnih mjera u regiji kojom upravlja, a stanovništvu je savjetovao da ne putuje prema jugu, pogotovo prema Voronješkoj oblasti.

“Nakon sastanka u operativnom stožeru, odlučeno je da se pojačaju sigurnosne mjere u našoj oblasti, a to se posebno odnosi na kritičnu infrastrukturu”, priopćio je Artamonov pozivajući građane da ostanu mirni i da vjeruju samo informacijama iz službenih izvora.

Lipecka oblast nalazi se oko 370 kilometara južno od Moskve, 590 kilometara sjeverno od Rostova na Donu, ne graniči s Ukrajinom, a zasad nema informacija da je ondje došlo do bilo kakvih incidenata povezanih s grupom Wagner.


Prigožin tvrdi da su wagnerovci kod Rostova oborili ruski helikopter

3:11 Jevgenij Prigožin nastavlja s objavama audio poruka. U najnovijoj je ustvrdio da su pripadnici Wagnera oborili ruski borbeni helikopter koji je otvorio vatru na njihovu kolonu u blizini Rostova na Donu.

Kao ni za prethodne tvrdnje, ni za ovu nije pružio nijedan dokaz.


Googleov informativni servis nedostupan u Rusiji

2:58 Googleov portal za vijesti Google News trenutno nije dostupan u Rusiji, javlja BBC pozivajući se na specijaliziranu web stranicu za praćenje korištenja interneta NetBlocks.

Podaci NetBlocksa pokazuju nagli pad broja korisnika od trenutka kada su izbile najnovije napetosti između Kremlja i grupe Wagner.


Stanovništvo u Rostovskoj oblasti pozvano da ne napušta domove

2:51 Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev savjetovao je stanovništvu da ne napuštaju svoje domove. “Trenutna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih kako bi se očuvao red. Sigurnosne službe čine sve potrebno da održe sigurnost stanovništva. Molim sve da ostanu mirni i da bez potrebe ne napuštaju svoje kuće”, napisao je Golubev na aplikaciji Telegram. Rusko Ministarstvo za izvanredne situacije demantiralo je glasine da je u Rostovskoj oblasti uveden policijski sat.

Nešto ranije, gradonačelnik Sevastopolja na okupiranom Krimu Mihail Razvožajev oprezno je, također putem aplikacije Telegram, napisao da je još prerano za izvlačenje zaključaka o konfliktu Wagnera i Kremlja. “Kao i mnogi od vas, ni ja noćas ne spavam, pratim vijesti. Bilo kakav sukob je loš, a ovakav sukob je… užasan”, napisao je i zaključio da je, po njemu, sada trenutak da se “vjeruje u državu i njezina predsjednika”.


Dvije ruske državne novinske agencije različito o situaciji u Moskvi

2:34 Unatoč brojnim snimkama na društvenim mrežama kao i agencijskim fotografijama koje prikazuju prisutnost vojnika i vojnih vozila na ulicama Moskve, državna novinska agencija RIA Novosti javlja da njihov novinar koji se u noćnim satima prošetao ruskom prijestolnicom, ništa od toga nije vidio te da grad funkcionira skroz normalno.

Ranije je druga državna novinska agencija TASS javila da su sigurnosne mjere u glavnom ruskom gradu pojačane te da su tijekom večeri angažirani i pripadnici specijalnih vojnih postrojbi OMON i SOBR radi zaštite ključnih državnih institucija i transportne infrastrukture.


Prigožin u novoj poruci: ‘Piloti odbili zapovijed da nas napadnu’

2:07 Jevgenij Prigožin je objavio još jednu audio poruku u kojoj tvrdi da je načelnik Glavnog stožera ruske vojske general Valerij Gerasimov naredio zračne napade na pripadnike Wagnera za koje tvrdi da su ušli u Rostov na Donu. No, piloti su navodno odbili izvršiti zapovijedi, tvrdi Prigožin ne iznoseći nijedan dokaz za svoju tvrdnju.


Bijela kuća ‘prati situaciju’ u Rusiju, Biden detaljno brifiran o svemu

1:59 Bijela kuća “prati situaciju” u Rusiji, prioćio je glasnogovornik Ureda za nacionalnu sigurnost SAD-a Adam Hodge dodavši da je predsjednik Joe Biden brifiran o razvoju događaja. “Pratimo situaciju i konzultirat ćemo se o svemu sa saveznicima i partnerima”, rekao je Hodge.


Prigožin: ‘Moji ljudi su već ušli u Rusiju, dočekani smo s oduševljenjem’

1:32 Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke skupine Wagner, poručio je u subotu da su njegovi borci prešli granicu iz Ukrajine u Rusiju i da će “ići do kraja” protiv ruskog vojnog vrha. “Borci i ja uništit ćemo sve koji nam stanu na put”, rekao je Prigožin u audio objavi na Telegramu i dodao da su ušli u južni ruski grad Rostov na Donu. Tvrdi da su regularni vojnici na granici i u Rostovu njegove plaćenike dočekali s veseljem te da su grlili jedni druge, no zasad nema neovisne potvrde njegovih riječi.

Državna novinska agencija TASS izvijestila je da je autocesta M4 na izlazu iz Rostova na Donu u smjeru Aksaja zatvorena za sav promet te da se sva vozila upućuju natrag prema gradu u kojem su pojačane policijske ophodnje. Agencija dodaje i da je u čitavoj Rostovskoj oblasti pokrenuta operacija “Tvrđava”, očito s ciljem zaustavljanja wagnerovaca, no nezavisni moskovski list Kommersant piše da njihov dopisnik iz Rostova na Donu nema takve informacije.

“Policajci kod kojih sam se raspitivao nisu mi to potvrdili”, izvijestio je i dodao da je u gradu vidljiva prisutnost vojnih vozila i opreme, ali da je ozračje uglavnom mirno. Kommersantov dopisnik iz Krasnodara također javlja da je i ondje mirno.


Glasnogovornik Kremlja tvrdi da Putina neprekidno izvještavaju o situaciji

1:29 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u noći s petka na subotu da Ministarstvo obrane, FSB, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ruska garda neprekidno izvještavaju predsjednika Vladimira Putina o mjerama koje poduzimaju.

“Specijalne službe, sigurnosne agencije, a ponajprije Ministarstvo obrane, FSB, Ministarstvo obrane i Ruska garda su se prebacile u režim neprekidnog rada te stalno podnose izvješća predsjedniku o mjerama poduzetima u kontekstu ispunjavanja njegovih instrukcija u vezi pokušaja oružane pobune”, rekao je Peskov državnoj agenciji RIA Novosti.

On je dodao i da je glavni državni tužitelj Igor Krasnov tijekom noći obrazložio detalje kaznenog postupka pokrenutog protiv čelnika Wagnera Jevgenija Prigožina, optuženog za pokušaj organizacije spomenute pobune.


Najgledaniji ruski televizijski kanal kasno u noći prekinuo redovni program

0:59 Jedna od najgledanijih ruskih televizijskih postaja “Prvi kanal” prekinula je oko 1:30 po lokalnom vremenu svoj redoviti program kako bi emitirala izvanredne vijesti. Voditeljica je optužbe Jevgenija Prigožina o napadu ruske vojske na Wagnerove položaje u Ukrajini nazvala dezinformacijama, pročitala je priopćenja Ministarstva obrane, ureda glavnog državnog tužitelja i ureda za odnose s javnošću FSB-a te dodala da je predsjednik Putin “informiran o svim događajima”.

Emisija je trajala oko pet minuta, a nedugo potom emitirane su još jedne izvanredne vijesti u kojima je prikazana snimka obraćanja generala Sergeja Surovikina pobunjenim pripadnicima Wagnera.


Rusko ministarstvo: ‘Ukrajinci već koriste Prigožinove provokacije za novu ofenzivu’

0:38 Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da su ukrajinske oružane snage iskoristile istupe Jevgenija Prigožina za pripremu nove ofenzive na području Bahmuta.

“Koristeći Prigožinovu provokaciju kojom je naumio napraviti nered, kijevski režim u taktičkom smjeru Bahmuta počeo je pripremati ofenzivne operacije”, navelo je između ostalog ministarstvo.



PRVA VIJEST

Ruska Federacija u petak se našla u vjerojatno najdelikatnijoj sigurnosno političkoj situaciji od pokretanja invazije na Ukrajinu nakon što je FSB krenuo u obračun s čelnikom plaćeničke skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom, pokrećući protiv njega kazneni progon pod optužbom da je pozivao na vojnu pobunu i građanski rat, što u prijevodu znači da ga terete za pokušaj puča ili državnog udara.

Ovakav razvoj situacije uslijedio je nekoliko sati nakon što je Prigožin u svojoj najnovijoj tiradi, za razliku od svih dosadašnjih u kojima je žestoko kritizirao regularnu rusku vojsku, njezine generale i ministra obrane Sergeja Šojgua, otišao korak dalje i optužio vojsku da je raketirala položaje njegovih boraca na ukrajinskom ratištu obećavši pritom da će se osvetiti ruskom vojnom vrhu.

To je evidentno bila kap koja je prelila čašu pa je FSB, osim što je pokrenuo kazneni postupak protiv Prigožina, pozvao wagnerovce da prestanu izvršavati “kriminalne i izdajničke naredbe” svog šefa te da ga uhite navodeći da su njegovi postupci “nož u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga”.

Putin je obaviješten, ‘poduzimaju se nužni koraci’

Prigožin je ranije u petak optužio rusku vojsku za “uništavanje” njegovih boraca, a da pritom nije posve objasnio svoje optužbe, i obećao zaustaviti “zlo” vojnog vodstva. U nizu glasovnih poruka objavljenih na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram rekao je: “Oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote mnogih desetaka tisuća ruskih vojnika, bit će kažnjeni. Tražim da nitko ne pruža otpor”.

Ministarstvo obrane je ubrzo objavilo priopćenje u kojem tvrdi da Prigožinove optužbe „nisu istinite i da su informacijska provokacija”. Ruski predsjednik Vladimir Putin je obaviješten o razvoju događaja i „nužni koraci se poduzimaju”, objavila je agencija Interfax, citirajući Dmitrija Peskova, glasnogovornika Kremlja.

Specijalci na ulicama Moskve, generali: ‘Prigožin pokušava puč’

Državna agencija TASS javlja da su mjere sigurnosti u Moskvi podignute na najvišu razinu te da su u najviše stanje pripravnosti dignute specijalne jedinice Ruske narodne garde OMON i SOBR koje su tijekom večeri angažirane na čuvanju najvažnijih objekata u glavnom gradu: zgrada državnih institucija i transportne infrastrukture.

Dva vrlo utjecajna ruska generala, Sergej Surovikin i Vladimir Aleksejev, posebnim su se porukama obratili wagnerovcima. Surovikin, zamjenik zapovjednika invazije u Ukrajini, pozvao ih je da ostanu na svojim položajima i nastave se boriti protiv neprijatelja, misleći pritom na Ukrajince. “Taj neprijatelj jedva čeka pogoršanje unutarnje političke situacije u našoj zemlji. Ne smijete im ići na ruku u ovim teškim trenucima za našu državu”, apelirao je i dramatično dodao da je apsolutno nužno pokoriti se volji i naredbama predsjednika “kojeg je izabrao narod prije nego bude prekasno”.

“Ovo što se sada događa ne mogu drugačije nazvati nego potpunom ludošću. Naša država je u teškoj situaciji, a stvari koje ste sada počeli implementirati samo mogu voditi ogromnim gubicima, ponajprije onima političke naravi. Zamislite samo s kolikim entuzijazmom Zapad gleda na ovo što pokušavate”, rekao je general Aleksejev pripadnicima Wagnera. On je Prigožinove poteze nazvao pokušajem državnog udara i zabijanjem noža u leđa predsjedniku Putinu.

Prigožin obećao osvetu: ‘Detalji tek izlaze na vidjelo’

Prigožin je u svojoj audio poruci koja je i dovela do njegova kaznenog progoa između ostalog rekao da pojedinosti onoga što se zbilo tek izlaze na vidjelo, no dodao je: “Ministar obrane (Sergej Šojgu) je stigao posebno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništavanja Wagner PMC (privatne vojne tvrtke)”.

Nepotvrđeni video objavljen na kanalu “Razgruzka Wagner” (“Wagnerov borbeni prsluk”) prikazuje šumu, u kojoj se vide mali požari i uništeno drveće. Video je sadržavao natpis: „Raketni napad je izvršen na kampove PMC Wagnera. Brojne žrtve. Prema očevicima, napad je izveden odostraga, to jest, izvršila ga je vojska ruskog ministarstva obrane”.

Prigožin je obećao osvetiti se zbog incidenta.

‘To nije vojni udar, nego marš za pravdu’

„Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos”, kazao je, ali je dodao da njegov poziv na djelovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego „marš za pravdu”.

„Ovo nije vojni udar. Ovo je marš za pravdu. Naši postupci se ni na koji način ne odnose na vojnike ”, rekao je Prigožin u nizu glasovnih poruka objavljenih na Telegramu.

Prigožin je također optužio Šojgua da je naredio sakrivanje 2000 tijela Wagnerovih boraca u mrtvačnici na jugu Rusije.

Odbacio argumente Kremlja za pokretanje invazije

Šef Wagnera je ranije u petak nastavio svoj sve žešći sukob s Moskvom, rekavši da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temeljilo na lažima vojnog vrha.

Prigožin, čiji su česti istupi na društvenim mrežama u nesrazmjeru s ograničenom ulogom njegove skupine u ratu, mjesecima otvoreno optužuje ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova za nesposobnost.

Njegova služba za odnose s javnošću je u petak na komunikacijskoj platformi Telegram objavila video u kojem Prigožin po prvi put odbacuje temeljne razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

‘U rat se krenulo samo da Šojgu postane maršal’

“Ništa neuobičajeno se nije događalo 24. veljače. Ministarstvo obrane nastoji obmanuti društvo i predsjednika i ispričati nam priču o tome kako je postojala luda agresija Ukrajine i da su nas planirali napasti s cijelim NATO (savezom)”, rekao je Prigožin, koji je službenu verziju nazvao “lijepom pričom”.

“Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden ‘Heroja (Ruske Federacije)’. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine”, dodao je.