Visokopozicionirani SDP-ovac tvrdi: 'Članovi DP-a nas masovno zovu, žele u Vladu s Milanovićem'

Tvrdi da je DP-u prihvatljivije da novu vladu vodi aktualni šef države

17.04.2024., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru koalicije Rijeke pravde koju cine Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Centar, Hrvatska seljacka stranka (HSS), "Dalija Oreskovic i ljudi s imenom i prezimenom", Narodna stranka Reformisti i Gradjansko-liberalni savez (GLAS) u prostorijama SDP-a na Trgu Drage Iblera.  Pedja Grbin Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

U SDP-u su u tijeku razgovori o sastavljanju nove saborske većine, a za sada im dobro ide, tvrdi za Jutarnji list izvor iz vrha te stranke. Listu je kazao i da će ključan biti zaključak koji će Most donijeti na svom sastanku.

Na pitanje vode li se dodatni razgovori s Možemo!, s obzirom da su sinoć poručili da će podržati manjinsku vladu koju bi sastavio SDP pod uvjetom da u njoj ne bude ni desnica, izvor kaže kako je stav stranke jasan te da je Sandra Benčić rekla sve u izbornoj noći.

‘Iz DP-a nas zovu cijeli dan’

Izvor također tvrdi da se SDP-ovcima tijekom današnjeg dana javljaju članovi Domovinskog pokreta (DP) koji im govore da ne odustanu od pokušaja sastavljanja vlade. “Dobar dio njihovih članova nipošto ne želi nikakav dogovor s HDZ-om i daleko im je prihvatljivije da novu vladu vodi Zoran Milanović“, kazao je.

Za Jutarnji list je istaknuo i kako razgovore s drugim strankama uglavnom vodi Peđa Grbin, da se Milanović “javi ako ga netko nazove”, te da kao predsjednik ne sudjeluje u razgovorima o formiranju vlade jer se drži svoje ustavne pozicije prema kojoj će dati mandat za sastavljanje Vlade onome tko ga uvjeri da može sastaviti većinu.