FOTO Dok se pregovara o vladi, Anušić nedjelju provodi u opuštenom, obiteljskom druženju s DP-ovcima

Josip Dabro iz Domovinskog pokreta objavio je zanimljivu galeriju s krizme svog sina

Anušić, Dabro i Mlinarić
FOTO: Facebook/privatni arhiv

Zanimljiv je sastav političara na fotografijama kojima se na Facebooku pohvalio glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro. I dok intenzivno traju pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta o sastavljanju parlamentarne većine, na krizmi sina glavnog tajnika Dabre prošle nedjelje okupili su se prvaci HDZ-a i DP-a.

Svečanosti krizme Dabrinog sina pridružio se, kao obiteljski prijatelj, i glavni HDZ-ov pregovarač Ivan Anušić. Ministar obrane družio se na nedjeljnom svečanom ručku s Dabrom i Stipom Mlinarićem Ćipom. Među uzvanicima su bili i HDZ-ov gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i Marinko Beljo iz Tovarnika. Raspoloženje je, sudeći prema fotografijama, bilo vedro, opušteno i familijarno.

Ivan Anušić, Josip Dabro Facebook/privatni arhiv
Josip Dabro i Vlado Citroen

Krizmani kum Dabrinom sinu je, sudeći prema fotografijama, Vlado Čuljak, poznatiji kao Vlado Citroen. Kontroverzni poduzetnik nadimak je dobio iz vremena dok je bio zastupnik francuskog Citroëna i u Vukovaru imao salon njihovih automobila. Tada je bio najuspješniji diler Citroënovih vozila u Hrvatskoj, pa je Čuljak oko vrata ponosno nosio debeli zlatni lanac s logotipom Citroëna kao privjesak. Jedan od njegovih najvećih kupaca u to vrijeme bilo je Ministarstvo poljoprivrede koje je, od 2003. do 2009., vodio Petar Čobanković.

Fešte i cajke

Nedavno je Telegramov Drago Hedl objavio videosnimku na kojoj se vidi kako se na privatnoj fešti provode Vlado Citroen i drugi čovjek DP-a Mario Radić. Dok trešte srpske cajke, Radić stavlja krunu na glavu Vlade Čuljka, na njegovu imanju.

U trenutku dok Radić stavlja “krunu” na Čuljkovu glavu, ovaj na čelu ima, kako se čini, zalijepljenu novčanicu od 100 eura, što neodoljivo podsjeća na fotografiju bivšeg gradonačelnika Splita i saborskog zastupnika Željka Keruma koji se, na nekoj sličnoj prigodi, slikao s prilijepljenom fetom pršuta. “Povod je bio rođendan Vlade Č. kojeg poznajem još iz ratnih vremena, kada je bio zapovjednik ratne bolnice u Vinkovcima”, napisao je Radić u odgovoru zašto je Čuljku stavljao krunu na glavu.

Vlado Čuljak, Ivan Anušić i Josip Dabro Facebook/privatni arhiv

Vlado Citroen je bratić moćnog HDZ-ovca Tomislava Čuljka, dugogodišnjeg saborskog zastupnika HDZ-a i kojeg i danas mnogi smatraju najutjecajnijim članom te stranke u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s jakim političkim vezama u Zagrebu. Upravo se Čuljak smatrao osobom koja je svojim utjecajem na Andreja Plenkovića uspjela postaviti Vinkovčanina Marija Banožića.

Ministarska šuma

U proljeće 2021., taman kad je istupio iz HDZ-a i krenuo u utrku za župana Vukovarsko-srijemske županije uz potporu DP-a, Josip Dabro uveo je u domaći politički leksikon pojam ministarska šuma. “Reći ću vam što je to ministarska šuma. To je mjesto gdje uz peku i vatru Čuljak i Banožić odlučuju o baš svemu u Slavoniji!”

Naveo je da je riječ o dijelu unutar spačvanskog bazena, na tromeđi općina Privlaka, Gradište i Otok te da je koncesiju na 30 godina dobila tvrtka Tomislava Čuljka. “Tamo se okuplja jedan politički milje koji odlučuje o svim smjerovima da kažem Slavonije, pogotovo Vukovarsko-srijemske županije. Nisam ja sudjelovao u toj šumi, tu su sudjelovali i dandanas lože vatru i peku slaninu gospodin Banožić i gospodin Dekanić. I zato i jesu tu gdje jesu”, kazao je Dabro.

Opisao je kako Čuljak provodi kadroviranje u takozvanoj ministarskoj šumi iz mraka. Jesu li Dabro i Anušić kadrovirali na ovoj fešti i je li se išta konkretno dogovorilo na ministarskoj krizmi pokazat će se vrlo skoro.