Američki epidemiolozi objavili nove smjernice; preporučuju da se ljude koji putuju u inozemstvo triput testira

Preporuka je to koju su donijeli jer putovanje nosi velik rizik zaraze

A woman wearing a face mask and shield sits in a subway train during rush hour amid the coronavirus pandemic on July 16, 2020, in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
FOTO: AFP

Jedan test možda neće biti dovoljan da ublaži strahove od virusa ako putujemo, kaže CBS NEWS. Američki centri za prevenciju bolesti i kontrolu ažurirali su svoje smjernice i preporučuju Amerikancima koji žele putovati u inozemstvo da naprave ukupno tri testa na Covid-19.

Testiranje bi trebalo obaviti 1 do 3 dana prije planiranog leta. Zatim 3 do 5 dana nakon slijetanja na odredište uz sedmodnevnu izolaciju. Čak i ako bi taj drugi test bio negativan ljudi bi trebali ostati u izolaciji cijeli tjedan, odnosno 14 dana ako se ne testiraju. Treći test trebali bi napraviti 1 do 3 dana prije povratka kući.

Prvi test može biti lažno negativan

Preporuka je rezultat visokog rizika izloženosti tijekom putovanja, uključujući putovanja javnim prijevozom ili taksijem do zračne luke, čekanju u dugim redovima kod provjere sigurnosti, uz dodirivanje površina, interakciju s gužvom i sjedenje udaljenima od drugih manje od 1.5 metara.

Testiranje prije i nakon puta može smanjiti rizik širenja Covid-19, navodi se u smjernicama. Testiranje ne eliminira sav rizik, ali u kombinaciji s izolacijom i svakodnevnim mjerama predostrožnosti poput nošenja maski i socijalnog distanciranja, putovanje može biti sigurnije.

Negativan test ne znači da niste bili izloženi ili da nećete razviti bolest. Mogući su i lažno negativni rezultati, jer testovi nisu dobri u otkrivanju niske razine virusa ubrzo nakon infekcije. Kasniji test može se vratiti pozitivan, samo dan-dva kasnije.