Djevojčica na obali rijeke u Engleskoj pronašla fosil najvećeg ihtiosaura ikada

Otkriće je objavljeno u časopisu PLOS One, a djevojčica je navedena kao koautorica

FOTO: Dean Lomax/Facebook

Djevojčica Ruby Reynolds oduvijek, sa svojim ocem, traga za fosilima, a u svibnju 2020. godine u selu Blue Anchor, uz rijeku Severn, u jugozapadnoj Engleskoj, naišla je na svoje najveće otkriće, nekoliko fragmenata kostiju usađenih u stijenu. Jedan je komad bio dug 20 centimetara, piše The New York Times.

Paleontolozi koje je obitelj Reynolds kontaktirala, prepoznali su da se radi o fosilima iz čeljusti pretpovijesnog morskog reptila ihtiosaura, koji podsjeća na ogromnu verziju dupina.

Najveći gmaz

Na tom su mjestu, otac i kći s još jednim paleontologom i jednim amaterskim lovcem na fosile, nastavili skupljati fosile do 2022. godine, pokušavajući spojiti donju čeljust životinje, koja bi, dovršena, bila duga najmanje 2 metra.

Ihtiosaur je bio ogroman, dugačak najmanje 24 metra i čini se da je najveći morski gmaz do sada otkriven.

Otkriće objavljeno u stručnom časopisu

Danas 15-godišnja Ruby kaže za The New York Times da nije odmah shvatila koliko je nalaz kosti važan i do čega će dovesti. Otkriće je objavljeno u časopisu PLOS One, a djevojčica je navedena kao koautorica.

Analiza sugerira da je stvorenje još raslo kada je umrlo, a vjerojatno je živjelo tijekom kasnog trijasa. Ihtiosauri znanstvenicima mogu ponuditi nove uvide u dinamičan morski život prije 200 milijuna godina, a svaki novi fosil jedan je dio slagalice.

Možemo bolje razumjeti kako promjene u okolišu utječu na ekološke zajednice i predvidjeti budući ekološki utjecaj u našem trenutnom okolišu, kazali su stručnjaci za CNN.

Uskoro na izložbi

Zanimljivo je da je prvi fosil ihtiosaura otkrila 12-godišnja djevojčica Mary Anning, 1811. godine, učinivši ove divove poznate znanstvenicima. Otkriće se također dogodilo u jugozapadnoj Engleskoj, blizu mjesta gdje je Ruby našla svoje kosti ihtiosaura, saznaje The New York Times.

Fosili će uskoro biti izloženi u Bristolskom muzeju i umjetničkoj galeriji u Engleskoj.