Sve o jestivim gljivama lisičarkama prepoznatljivog izgleda

Upoznajte se s popularnim i ukusnim gljivama lisičarkama

FOTO: Unsplash.com

Gljive lisičarke najčešće rastu u listopadnim i mješovitim šumama, često pod hrastovima, bukvama ili borovima. Ovisno o klimi i geografskom području, sezona rasta lisičarki može varirati, ali najčešće se mogu naći u jesen, od rujna do studenog.

Prije nego što počnete berbu lisičarki dobro se informirajte o njihovom izgledu. Budite oprezni i uvijek koristite vodič s fotografijama ili se posavjetujte s iskusnim beračem gljiva. Izbjegavajte konzumaciju gljiva koje niste sigurni da su lisičarke jer neke otrovne gljive mogu izgledati slično.

Slijedite ove jednostavne savjete, možete uživati u sigurnoj i ukusnoj berbi lisičarki u šumama diljem Europe.

Kako izgleda gljiva lisičarka?

Gljiva lisičarka ima karakterističan izgled koji je relativno lako prepoznati. Njezino tijelo je oblikovano poput lijevka, s nazubljenim rubom i udubljenom sredinom. Boja joj varira od svijetlo narančaste do jarko žute, dok je donja strana klobuka presvučena mrežicom ili rebrom koja se spušta niz stabljiku.

gljiva lisičarka
Unsplash

Jedan od ključnih načina prepoznavanja gljive lisičarke je njen karakterističan miris i okus. Svježe ubrane lisičarke imaju nježan voćni miris, s blagim nagovještajem pečenog kestena ili mrkve. Okus lisičarke je blag, s nježnom slatkoćom i lagano pikantnim okusom.

Ne čupajte gljive iz korijena

Kada berete lisičarke, uvijek se pobrinite da očuvate njihovo stanište. Ne čupajte gljive iz korijena, već ih nježno odrežite nožem ili oštrim nožićem. Također, pripazite da ne oštetite okolnu vegetaciju i ostavite dovoljno gljiva za obnavljanje populacije.

Kako izgleda gljiva lisičarka
Unsplash