Mutirane bakterije kojih nema na Zemlji otkrivene su na međunarodnoj svemirskoj stanici

Izolirani sojevi su mutirali i postali genetski i funkcionalno različiti u usporedbi s istom bakterijom na Zemlji

FOTO: NASA

U priopćenju za tisak, NASA je izvijestila da su znanstvenici iz Laboratorija za mlazni pogon pregledali uzorke, na lijekove rezistentne, bakterije enterobacter bugandensis, pronađene na Međunarodnoj svemirskoj postaji ISS i otkrili da su sojevi mutirali u nešto što na Zemlji ne postoji.

“Rezultati pokazuju da su izolirani sojevi, pod stresom, mutirali i postali genetski i funkcionalno različiti u usporedbi s istom bakterijom na Zemlji”, stoji u priopćenju za javnost.

Organizmi su preživjeli

“Sojevi su uspjeli opstati na ISS-u, tijekom dulje vremena, u znatnoj količini”, kažu.

Još je čudnije da je bakterija e. bugandensis sposobna koegzistirati s drugim mikroorganizmima, a u nekim slučajevima, pokazalo se, pomogla je tim organizmima da prežive.

Izolirano 13 sojeva bakterija

Rad, objavljen u časopisu Microbiome, opisuje da su znanstvenici izolirali 13 različitih sojeva gastrointestinalnih bakterija, otkrivenih 2018. godine koje su povezane s teškim bolestima, kao sa sepsom u novorođenčadi.

Kako piše Futurism, sojevi su izolirani s raznih lokacija unutar ISS-a, zajedno s drugim organizmima koji uzrokuju neobičan i smrdljiv miris.

Misija praćenja mikroba

Uz e. bigandensis, NASA je proučavala i druge potencijalno štetne viruse, gljivice i bakterije u sklopu misije praćenja mikroba, u kojoj astronauti doslovno stružu zidove postaje i ono što nađu gledaju pod mikroskopom.

“Zatvorena okruženja koja su izgradili ljudi, kao ISS, su ekstremna okruženja podložna mikrogravitaciji, zračenju i povišenim razinama ugljičnog dioksida”, stoji u priopćenju za javnost.

Razvio rezistenciju na lijekove

Svi uneseni organizmi prilagođavaju se da bi napredovali. Čini se da je e. bugandensis postao još rezistentniji na lijekove.

Studija će pomoći boljem razumijevanju genetske evolucije patogena i u konačnici doprinijeti rastućem razumijevanju znanosti o tome kako ostati zdrav u svemiru, piše Yahoo News.