Kratka povijest kravate: Znate li tko je izumio kravatu i zašto?

Kravata je postala simbol elegancije i stila širom svijeta

FOTO: Unsplash.com

Iako je kravata danas široko prihvaćena kao simbol elegancije i formalnosti, njezini korijeni sežu u prošlost. Tko je izumio kravatu? Kravata je postala popularna izvan Hrvatske zahvaljujući francuskim vojnicima koji su je primijetili tijekom Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.). Francuski vojnici su se divili hrvatskom modnom dodatku i počeli ga nositi, što je dovelo do širenja trenda diljem Europe.

Može se reći da je kravata izumljena u Hrvatskoj gdje je u 17. stoljeću nošena kao dio vojničke odjeće. Naime, kao podrška francuskom kralju Luju XIII., oko 1635. godine, u Pariz je stiglo oko šest tisuća vojnika i vitezova. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Hrvatski vojnici nosili su maramu oko vrata kako bi pokazali svoj vojnički status.

Francuski kralj Louis XIV, nakon izuma, igrao je ključnu ulogu u popularizaciji kravate u Francuskoj. On je nosio kravatu od finog čipkastog materijala, koja je postala poznata kao “cravate royale” (kraljevska kravata). Ovaj elegantni modni dodatak postao je simbol prestiža i visokog društvenog statusa.

Tko je izumio kravatu prema najnovijim saznanjima?

Prema najnovijim saznanjima povjesničara ipak je jedan hrvatski književnik i prije kralja Luja XIV. nosio kravatu. Portret Ivana Dživa Gundulića iz 1622.g. svjedoči o tome.

Iako su njezini korijeni hrvatski, kravata je postala simbol elegancije i stila širom svijeta. Njezina povijest od vojničkog odjevnog predmeta do modnog simbola pokazuje kako se moda može razvijati i transformirati kroz povijest.

Kravata se transformirala iz vojničkog odjevnog predmeta

Tijekom 19. stoljeća, kravata se transformirala iz vojničkog odjevnog predmeta u modni dodatak koji su nosili muškarci širom svijeta. Pojavile su se različite vrste i stilovi kravata, uključujući čvorove, boje i uzorke koji su postali simbol individualnosti i stila.

Danas je kravata postala neizostavan dio poslovnog i formalnog odijevanja za mnoge muškarce diljem svijeta. Iako se trendovi mijenjaju, kravata ostaje klasičan modni dodatak koji dodaje eleganciju i profinjenost bilo kojem odijelu.

Tko je izumio kravatu
Unsplash

Hrvatski sabor, 17. listopada 2008. godine, iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj.