U Rimu možete razgledati Mussolinijev podzemni bunker

Bunker zaštićen s četiri metra debelim slojem betona nikada nije dovršen

FOTO: Musei Villa Torlonia

Talijanski fašistički diktator Benito Mussolini je u rimskoj vili Torlonia živio sa suprugom Rachele i njihovo petero djece, od 1929. do hapšenja 1943. godine, piše Forbes.

Kada je Italija ušla u rat 1940. godine, Talijani su ispod vile izgradili tri podzemna skloništa kako bi se obitelj mogla zaštititi od zračnih bombardiranja.

Prve godine prenamijenili su vinski podrum smješten ispod malog jezera na imanju, a sljedeće godine izgradili su sklonište u podrumu jedne od zgrada vile, Casina Nobile.

U obliku križa

Zidove su ojačali betonom debelim više od metra, ugradili su sustav za pročišćavanje i izmjenu zraka i dodali plinonepropusna vrata, piše CNN. Krajem 1942. godine počeli su graditi oklopni bunker, skoro šest metara ispod zemlje.

Bio je u obliku križa, zaštićen s četiri metra debelim slojem betona, ali nikada nije dovršen. Kada je Mussolini uhićen, radnici još nisu stigli postaviti vodonepropusna vrata, kupaonice i sustav ventilacije.

bunker mussolini u rimu
Musei Villa Torlonia

Vođeni obilazak

Posjetiteljima je već prije bilo dopušteno posjetiti skloništa, ali su se od 2006. godine nudile povremene ture. Sada, 84 godine kasnije, bunkeri ispod Mussolinijeva doma u Rimu, vile Torlonije, otvoreni su za javnost.

Posjetitelji mogu rezervirati vođeni obilazak podzemnog kompleksa koji traje 50 minuta i sadrži impresivnu multimedijsku izložbu.

Prenamijenjeni vinski podrum ostaje nedostupan posjetiteljima. Dok budu razgledavali druge dvije strukture posjetitelji će na zidovima gledati projicirane slike i čuti zvukove iz prošlosti.

Simulacija zračnih napada

Izložba počinje Mussolinijevim životom u vili Torlonia, gdje je priređivao zabave, ceremonije, teniske mečeve i druga događanja. Posjetitelji će naučiti o ulasku Italije u rat i kako bi izgledao boravak u bunkeru tijekom zračnih napada.

Izložba koristi projicirane slike i zvuk kako bi posjetitelje vratila u vrijeme Drugog svjetskog rata. Rim su savezničke snage bombardirale 51 put, od srpnja 1943. do svibnja 1944. godine. U četvrti San Lorenzo poginulo je više od 3000 ljudi.

Na kraju obilaska posjetitelji se strmim stepenicama spuštaju u nedovršeni bunker gdje su kustosi dodali zvukove i vibracije kako bi simulirali iskustvo zračnog napada.