Zbog ponašanja turista Havaji će ukloniti Haiku stepenice izgrađene u Drugom svjetskom ratu

Uklanjanje počinje krajem travnja, a trajat će šest mjeseci

FOTO: Jstan2000/Wikimedia

Poznata atrakcija, pitoreskne Haiku stepenice na Havajima, bit će uklonjene zbog turista koji nastavljaju pristupati mjestima koja su zabranjena, saznaje CNN.

“Stepenice u nebo”, kako ih mnogi nazivaju, počinju se uklanjati krajem travnja, priopćile su gradske vlasti Honolulua. Radovi će trajati šest mjeseci i koštati 2.5 milijuna dolara.

Odluka nije hirovita

Kroz planinsku stazu vijugaju 3922 stepenice, a unatoč opasnom terenu i zabrani, YouTuberi, TikTokeri, ljubitelji uzbuđenja i radoznali turisti nastavljaju pristupati stepenicama.

Gradonačelnik kaže da odluka, donesena 2021. godine, nije hirovita jer problemi sa stepenicama koje je u Drugom svjetskom ratu izgradila američka mornarica, a službeno su zatvorene za javnost od 1987. godine, u doba društvenih medija, samo rastu.

Sve zbog sigurnosti

Zbog neobuzdanih ulazaka, stepenice Haiku predstavljaju veliku odgovornost i trošak za grad te utječu na kvalitetu života obližnjih stanovnika.

Na odluku je utjecalo niz čimbenika, a gradske vlasti objašnjavaju da zbog javne sigurnosti nastoje zaustaviti nezakonite ulaske i zaštititi obližnje stanovnike koji se godinama nose s uznemiravanjima.

Također, uklanjanjem stepenica žele sačuvati prirodne ljepote i poboljšati kvalitetu života stanovnika tog kraja.