Penava na nadrealnoj presici uporno tražio Doris, pokazao raskoš vokabulara: 'Nemojte mi amputirati, iz vas izbija neka huja'

'Ako ste iole kolegijalni, nemojte mi postavljati šest potpitanja na moje teze'

23.04.2024., Zagreb - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava odrzao je konferenciju za novinare. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je danas presicu te govorio o pregovorima za slaganje nove Vlade. Istaknuo je između ostalog kako je njihov uvjet za pregovore da nema SDSS-a, ali da nema ništa protiv drugih Srba i nacionalnih manjina.

Dio presice obilježili su povišeni tonovi upućeni novinarima. Prvo je na pitanje novinarke može li prihvatiti da njihovu Vladu podržava SDSS odbrusio: “Pisat ćete što hoćete, kad me idući put pogledate u oči”. Na to su svi reagirali pa je Penava kazao svojoj PR-ovki, i dalje ne odgovarajući na to pitanje, kazao: “Doris, uvedi reda”.

“Na takva hipotetska pitanja i na te floskule neću odgovarati. Iza tog pitanja se kriju skrivene političke agende. Ne znamo hoće li se uopće sastaviti Vlada”, nastavio je potom. Na pitanje je li mu teško prijeći preko snimke Andreja Plenkovića, koju je objavio Nacional, nastavio je u istom tonu: “Ne date mi da odgovorim. Nije to poželjno. Vezano za snimku, ponovio sam sto puta, kad bih gledao tko mi je što rekao, ne bih bio u situaciji s nikim razgovarati i ne bih bio u stanju izvršiti ono što su građani htjeli. Kakav bi onda odnos trebao biti DP-a prema ljudima koji su činili puno gore stvari? Budite potpuno fer, kako bih se trebao ponašati prema onima iz Mosta, ili Možemo… Molim vas za doticaj s realnošću”.

‘Nemojte mi ‘amputirati”

Nastavilo se potom Penavino izbjegavanje odgovora na ključna pitanja: “Plenković je govorio različite stvari, i naša nada i nikad bolji gradonačelnik, svašta je izgovoreno, i izgovoreno je u različitim kontekstima”.

“Ako ste iole kolegijalni, nemojte mi postavljati šest potpitanja na moje teze. Jesmo li iznevjerili birače? Kako ste vi to zamislili i naši birači da mi s 14 glasova usmjerimo zemlju k suverenizmu, ako ne s onim tko ima većinu a nama je svjetonazorski blizak, ako ne s njima onda s nekim drugim. To ukazuje što, ako nismo sami da smo izdali. Mislim da se zabavljamo s pitanjima koja su od manjeg značaja za hrvatsku javnost”, ustvrdio je.

Na komentar novinarke da su oni svi došli pristojno, a da je on ljutit i napada neke medije, odgovara: “Nisam ja ljut, ja sam krenuo odgovarati na pitanja. Zbog raznih vaših stilova je tako krenulo, nemojte mi ‘amputirati’ da sam agresivan. Čitam medije i vidim teze koje mi se plasiraju. Nemate argumenta, tezu, ništa s čim ćete izbaciti iz takta”.

‘Tradicionalni kršćanski svjetonazor’

Na pitanje bi li gasio medije, što je s medijskim pluralizmom te bi li ukinuo Novosti, Penava kaže: “Pogledajte koliko teza ste vi iznijeli, vi ste uzeli kolegici pitanje. Dozvolite mi da završim misao, vidite kako iz vas izbija neka huja. Ja sam otvoren i bit ću otvoren”.

Podsjetimo, u javno objavljenom predizbornom programu Domovinski pokret zamišlja i predlaže mjere za nacionalističku transformaciju društva, od školstva i kulture do medija i nacionalne sigurnosti, s naglaskom na povijesni revizionizam i obračun s preostalim dijelovima neovisnog građanskog društva poput medija, koje krive za demografski slom Hrvatske.

DP želi uspostavljanje “tradicionalnog kršćanskog svjetonazora” u hrvatskim medijima, ne samo onima u državnom vlasništvu, te obavezno promoviranje domoljublja i vojske u udarnim medijskim terminima. Traži se i “osnivanje Vladinog povjerenstva koje će izvršiti analizu, a onda predložiti mjere kroatizacije programa državne televizije, kao i radija, i svih njihovih programa”.