Penava na presici nabrajao Srbe u DP-u, svađao se s novinarima pa odbio reći bi li mogao podnijeti podršku SDSS-a novoj vladi

Šef Domovinskog pokreta ističe da neće razgovarati s Možemo i SDSS-om, ali da su mu svi drugi opcija

FOTO: Screenshot / N1

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojem je predstavio izvješće sa sinoćnje sjednice Predsjedništva te stranke.

”Za mnoge je ovo iznenađenje, da je Domovinski pokret treća politička snaga u zemlji. Apsolutno mislim da svi kojima je to iznenađenje ili ne razumiju posao kojim se bave ili rade za neke skrivene političke snage čije su zapravo poluge i pokušavaju priču pogurati u nekom drugom pravcu. Domovinski pokret izuzetno je zadovoljan rezultatima izbora”, rekao je na početku.

Kazao je da je DP spreman na sve opcije koje slijede. ”Spreman i na varijantu formiranja većine, i na varijantu da smo iduće četiri godine u oporbi, ali i da idemo na nove izbore. To ne znači da su nam sve te opcije prihvatljive”, kaže. Dodao je da su spremni razgovarati s gotovo svima. ”Nećemo razgovarati s Možemo i SDSS-om. Sa svima drugima razgovaramo. Naglašavam, sa svima”, poručio je.

‘Nama manjine nisu problem, to je gruba uvreda’

Na pitanje bi li DP podnio da njihova vlada ovisi o podršci SDSS-a iz Sabora, rekao je:

”Nisam od jučer u politici. Deset godina sam izvršna vlast u Vukovaru koju čine mnogi pripadnici nacionalnih manjina. Na kraju, čovjek sam koji se borio protiv nametanja dvojezičnosti u Vukovaru, ali neki od vas to često ističu, ali nitko ne ističe da sam ja jedini gradonačelnik Vukovara koji je bez problema otišao na misu u srpsku pravoslavnu crkvu i jedini koji dobiva glasove srpske nacionalne manjine. Razgovarati o tome da DP-u problem predstavljaju nacionalne manjine je gruba uvreda i meni osobno i Domovinskom pokretu.”

‘U našim promišljanjima nema ni m od mržnje’

”Što se tiče srpske nacionalne manjine, ajde da mnogima otvorimo oči jer neki ne žele vidjeti. U Vukovaru i dandanas u gradskom vijeću je gospodin Savo Manojlović, ili Radivoj Đurić koji su članovi DP-a, pravoslavci i Srbi. Mi smo Predraga Mišića stavili na treće mjesto na listi, riječ je o Srbinu, pravoslavcu, hrvatskom branitelju grada Vukovara.”

Kaže da problem nemaju sa Srbima koji će doći obilježiti Oluju. ”U našim promišljanjima nema ni m od mržnje. Vi ćete s ove tiskovne konferencije otići i pisati što hoćete, ali sljedeći put kad vas pogledam u oči ne želim ostaviti ni milimetar prostora za ono što neki vaši kolege rade”, rekao je Penava novinarima.

O Plenkovićevim uvredama o babi i vođenju Vukovara

Novinarka ga je zatim ponovno pitala može li DP podnijeti da ih SDDS podržava iz Sabora. ”Na teoretska pitanja te vrste vam neću odgovarati i na te floskule kojima želite zabaviti javnost neću odgovarati. Iza tih floskula se krije skrivena politička agenda. Osobno ne mogu spriječiti nikoga da da podršku, to mi je trećerazredno pitanje.” Na konstatacije da će manjine ostati kompaktne, Penava ironično odgovara: ”Blago njima. Meni ne nedostaju dvije ruke, meni ne nedostaje ništa”, rekao je.

Spreman je prijeći Andreju Plenkoviću preko uvreda koje mu je izrekao kada je izgovorio da bi njegova baba bolje vodila Vukovar od Penave. ”Kada bih gledao tko mi je što rekao, ne bih bio u situaciji ni s kime danas razgovarati na političkoj sceni”. ”Kakav bi onda odnos trebao biti DP-a prema ljudima koji su činili puno gore stvari? Budite potpuno fer, kako bih se trebao ponašati prema onima iz Mosta, ili Možemo? Molim vas za doticaj s realnošću i ljudskost”, dodao je.

‘Činjenica je da je HDZ dobio manje mandata nego prije’

”Neupitno je da je HDZ relativni pobjednik izbora, da je drugi SDP s partnerima, a da je treći Domovinski pokret. Dobili smo jasnu poruku, a poruka je da je činjenica da je HDZ dobio manje mandata nego prije. SDP je dobio koliko je dobio, i DP je, sa svojom politikom borbe za jaču nacionalnu državu i demografski oporavak i prozivanje financiranja Novosti, dobio i zadržao status treće snage. Pragma nam govori da trebamo sjesti i razgovarati. Što trebam skakati jer nisam dobio 76 mandata? Volja birača je jasna. Sve ono što guraju u medijima da je DP neprincipijelan, da nismo spremni za varijante, apsolutno smo spremni za sve scenarije”, kaže Penava.

Za niz uvreda koje je Plenković izrekao ne samo Penavi, nego i Domovinskom pokretu, i njegovo obećanje da će iz dišpeta skupiti 76 ruku, Penava kaže da je Plenković govorio različite stvari.

‘Odite s kolegicama na kavu pa raspravljajte’

”Svašta je u različitim kontekstima izgovarano, jednako kako smo i mi izgovarali. Međutim, to što je bilo prije godinu, dvije i tri i govorilo se u različitim kontekstima, imamo konstelaciju kakvu imamo. Put o kojem vi govorite je put u kojem mi u svakoj situaciji možete postaviti to pitanje. Što su govorili kolege iz SDP-a, što ovih dana govori Sandra Benčić? Da idem s njima biste li me pitali isto pitanje? S obzirom na podijeljene karte, danas odgovornost prema biračima tjera na dijalog i sastavljanje stabilne vlade. Ako to nije moguće, onda imamo neke druge scenarije koji nisu dobri za birače i zemlju”, rekao je.

Nakon što mu je novinarka postavila nekoliko pitanja oko uvreda koje mu je, prema nedavnim snimkama, uputio Plenković, rekao joj je neka ode s kolegicama na kavu pa raspravlja. ”Možemo i nas dvoje otići poslije na kavu pa raspravljati”, rekao je Penava.

‘Kolakušić ostao na svome. Milanović? Razgovaramo sa svima’

Novinari su ga upitali zašto se dobiva dojam da je ljut na medije. ”Prva teza da sam ja ljut. Nisam ja ljut. Nisam krenuo debatirati, nego odgovarati na pitanje, međutim zbog različitih načina debate, nije ovo intervju jedan na jedan. Nemojte mi sad imputirati da sam ja zločest tu”, dodao je. Novinarki Al Jazeere koja se nadovezala na prethodno pitanje rekao je da iz nje izvire “huja”.

Kazao je da je pregovarao i s Mostom. ”Jasno je da DP cijelo vrijeme pretkampanje i sada ne zatvara prostor za pregovore, i to ćemo i napraviti vodeći računa o nacionalnim interesima. Razgovarat ćemo danas s nekoliko relevantnih faktora na političkoj sceni i danas”, najavio je.

”Što se tiče Kolakušića, jutros me zvao i nisam se stigao javiti pa ću ga sada nazvati, dugo smo razgovarali za parlamentarne izbore. Znali smo polazište Kolakušića i stranke Pravo i pravda kada je osnovana. Mogu reći da su tu razgovori bili korektni i njihovi stavovi su ostali na tom tragu. Naši su stavovi bili nešto drugačiji jer nismo nikad apriori rekli ne HDZ-u, ostavili smo prostora svima. Milanović? Razgovaramo sa svima”, zaključio je na kraju.