Službeno potvrđeno. Ruski milijarder kupio Zvečevo za 6,7 milijuna eura

Obavijest o preuzimanju objavljena je na Zagrebačkoj burzi

15.05.2017., Pozega - Radnici konditorske tvrtke Zvecevo d.d. od danas su u strajku. Postupak tzv. mirenja poslodavca i sindikata nije uspio, pa su radnici  jutros obustavili proizvodnju. rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Konditorska industrija Zvečevo izvijestila je u srijedu da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.

Kako stoji u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi, Alvir je prodao dionice Zvečeva 22. travnja i to po cijeni od od 23,22 eura za dionicu, odnosno za ukupno 6,68 milijuna eura.

Podsjetimo, još 26. ožujka Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je sklopila ugovor o kupnji 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B od kupnjom od Zdravka Alvira.

Trguju slasticama i čokoladom

Time je za Flexway Adriatic, koji drži nešto više od 69 posto temeljnog kapitala Zvečeva, nastala zakonska obveza za ponudom za preuzimanje preostalih dionica Zvečeva, koji zajednički nastupa s istoimenom tvrtkom iz UAE, osnovanom u kolovozu 2020., a koja i osigurava financijska sredstva za stjecanje preostalih dionica Zvečeva.

Pojedini mediji izvijestili su da je vlasnik Flexwayja Rus Denis Štengelov, koji vlasnički kontrolira i KDV, veliku rusku prehrambenu kompaniju, koja se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! u Rusiji. Glavna djelatnost Flexway Adriatica, koji je kao društvo posebne namjene osnovan u prosincu 2023., trgovina je slasticama i čokoladom.

Ponuditelj se obvezao da će objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica Zvečeva u zakonskom roku, po dobivenom odobrenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Inače, Zvečevo ima temeljni kapital u visini od 9,94 milijuna eura, koji se sastoji od 382.370 dionica, nominalnog iznosa 26 eura.