Foto. U jakom potresu kod Slunja oštećeni strop crkve i dimnjak na zgradi stare općine

Štetu je Civilnoj službi prijavio načelnik općine Rakovica

FOTO: Ravnateljstvo civilne zaštite

U potresu koji je u srijedu u ranim jutarnjim satima pogodio područje Slunja nastala je manja šteta. Službi Civilne zaštite Karlovac načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić prijavio je da je nastalo oštećenje stropa u crkvi Sv. Jelene, a štete ima i na dimnjaku na zgradi stare općine u Rakovici.

”Na teren su upućeni statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. Za sada nije bilo drugih dojava o štetama”, objavilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite uz fotografije nastale štete.

Podsjetimo, potres s epicentrom oko 15 kilometara južno od Slunja zabilježen je u 5 sati i 38 minuta. Magnituda potresa iznosila je 4.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio i u Zagrebu, a EMSC objavio je da se osjetio i u Bosni i Hercegovini te Italiji.

Najaktivnija područja u Hrvatskoj

Ravnateljica Seizmološke službe Ines Ivančić za N1 je rekla da se u području pogođenom jutrošnjim potresom ne očekuje značajna šteta. ”Osjetio se u dijelu sjeverozapadne Hrvatske i prema jugu. Ovaj potres nije ništa neuobičajeno u ovom području”, istaknula je. Dodala je da je potres bio prilično jak, a naknadno je zabilježen još jedan vrlo slab.

Otkrila je koji su dijelovi Hrvatske seizmički najaktivniji. ”Kad govorimo o Hrvatskoj, govorimo o tom seizmički aktivnom području, naročito sjeverozapadna Hrvatska i obalno područje, Velebit, Dinara prema jugu. Sve je izraženija seizmička aktivnost i to je posljedica tektonskih gibanja. Afrička ploča gura Jadransku na Euroazijsku ploču i to su uzroci potresa kod nas u Hrvatskoj”, objasnila je seizmologinja.