Šefica Seizmološke službe: 'Afrička ploča gura Jadransku na Euroazijsku, zato su potresi kod nas sve češći'

'Sve je izraženija seizmička aktivnost i to je posljedica tektonskih gibanja', pojasnila je

13.01.2021., Zagreb - Na Prirodoslovno-matematickom fakultetu predstavljena je nova oprema Seizmoloske sluzbe pri Geofizickom odjelu PMF-a. Radi se o 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akceleratora u vrijednosti 4,5 milijuna kuna ciju je nabavu financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Na predstavljanju je bioi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, dekan PMF-a Mirko Planinic i rukovoditeljica Seizmoloske sluzbe Ines Ivancic. rPhoto: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL/Ilustracija

U srijedu u 5 sati i 38 minuta prilično jak potres magnitude 4.3 prema Richteru zatresao je područje oko Slunja, a osjetio se i u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske te u susjednoj BiH.

Ravnateljica Seizmološke službe Ines Ivančić za N1 je rekla da se u području pogođenom jutrošnjim potresom ne očekuje šteta. ”Osjetio se u dijelu sjeverozapadne Hrvatske i prema jugu. Ovaj potres nije ništa neuobičajeno u ovom području”, istaknula je.

Zabilježen još jedan potres

Dodala je da je potres bio prilično jak, a naknadno je zabilježen još jedan vrlo slab. ”Ne možemo predvidjeti sljedeći potres. Dosad nisu zabilježeni afteršokovi. Mogući su, ali nema tu strogog pravila, a kod jačih potresa se mogu očekivati. Nema prognoze potresa”, zaključila je.

Otkrila je koji su dijelovi Hrvatske seizmički najaktivniji. ”Kad govorimo o Hrvatskoj, govorimo o tom seizmički aktivnom području, naročito sjeverozapadna Hrvatska i obalno područje, Velebit, Dinara prema jugu. Sve je izraženija seizmička aktivnost i to je posljedica tektonskih gibanja. Afrička ploča gura Jadransku na Euroazijsku ploču i to su uzroci potresa kod nas u Hrvatskoj”, objasnila je seizmologinja.